Domaće pecivo ( kifle )

 Sastojci 6 osoba

    500 g brašna + - 50 g za doradu testa
    125 ml toplog mleka
    20 g svežag ili 7 g suvog kvasca
    1 kašičica šećera
    125 ml jogurta
    1 kašičica soli
    1 1/2 jajeta

    i još:
    pola jajeta
    semenke po uzboru
    4 veće hrenovke
    senfa




 Priprema

    1.

    U vanglicu prosejati brašno.

    Ako pravite slane kifle dodajte kašičicu soli a ako ih pravite sa slatkim punjenjem dodajte 80 g šećera i samo prstohvat soli i izmešajte sve zajedno.

    U toplo mleko rastopiti kvasac i dodati kašičicu šećera, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
    2.

    U brašno sipajte jogurt. Umutiti dva jajeta sa viljuškom, pa sipati tri četvrtine količine a jednu četvrtinu ostaviti jer ćete sa tim da premažete pecivo pre pečenja.

    Dodati podignuti kvasac i zamesite testo.

    Isipajte na blago pobrašnjenoj radnoj površini, ako je potrebno i umesite testo koje treba da bude meko i elastično.

    Oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
    3.

    Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na pola.

    Svaku polovinu rastanjiti na pravougaonik, debljine oko pola cm.

    Raseći testo na pola po dužini a onda na još 4 manja pravougaonika.

    Donji deo raseći na trakice a gornji deo ostavite u komadu.
    4.

    Ako ih pravite sa hrenovkama, onda staviti vrlo malo senfa na gornji deo, svaku hrenovku preseći na pola i tu polovinu staviti preko senfa.

    Ako punite sa džemom, nutelom ili kremom po vašem izboru onda staviti na gornji deo,preklopiti, pritisnuti sa strane da se testo zalepi i zaviti u rolnicu.

    Isečeni krajevi neka vam budu sa donje strane peciva, jer ako vam pecivo ne leži na isečene krajeve,oni će se podići tokom pečenja.

    Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.

    Staviti svo pecivo na pleh, ali ostavite razmaka između njih jer će tokom pečenja još testo da naraste.

    Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da pecivo naraste još sat vremena.




    5.

    Zagrejati rernu na 180°C

    Narasle kifle nežno premazati sa ostatkom umućenog jajeta u koje možete dodati nekoliko kapi mleka ili vode,posuti sa semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

    Pečene kifle izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade ( na taj način će vam biti još mekše )

    Poslužiti ih za doručak ili užinu uz dodatak senfa i kečapa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar