Sastojci
Biskvit
6 jaja
6 zlica secera (sitnog)
1 zlicica vanilla paste
3 zlice tekucine (1 mlijeka, 1 vode + 1 ulja)
4 zlice brasna
1/2 zlicice praska za pecivo
1.5 zlica kakao praha
2 zlice mljevenih ljesnjaka (tostiranih)
Krema
1-2 zlice Nutelle
1-2 zlice dulche de leche (kupljeni karamel)
250 gr krem sira (koristila sam mascarpone)
150 ml slatkog vrhnja (mlijecnog)
1 zlica likera od ljesnjaka (frangelico)
+ mrvice Anzac keksica
+ strugotine cokolade
I jos
Preliv od tamne cokolade
Priprema
1.
Biskvit
*Kad u rcp napisem mjere u zlicama uvijek mislim na ravne zlice, ne one "brdovite"* :)
Pecnicu upaliti, temp namjestiti na 180 stupnjeva C.
Pjenasto izmiksati jaja skupa sa secerom, dodati vanilu i tecnost.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prah prosijati te malo po malo dodavati u smjesu s jajima, lagano mjesajuci zlicom.
Smjesu presuti u oblozeni pleh/tepsiju (40x30 cm) i staviti u prethodno zagrijanu pecnicu (nakon par minuta pinkicu smanjim temp jer u mojoj pecnici sve izgori na jednoj strani).
Pecenu koru (kod mene je to trajalo 10-tak minuta) izvaditi iz pecnice i skupa s papriom staviti na resetku, neka se hladi minutu-dvije. Nakon toga koru staviti na cistu i suhu kuhinjsku krpu (gornja strana dole na krpu), pazljivo odstraniti papir, smotati roladu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Odmotati ohladjen rolat, premazati ga pripremljenom kremom. Preko kreme posuti cokoladne strugotine.
Pazljivo zarolati i ostaviti 10-tak minuta na sobnoj temperaturi, a potom ju spremiti u frizider (kod mene preko noci).
Roladu mozete premazati cokoladnom glazurom i posuti prepecenim ljesnjacima, zdrobljenim keksima itd, mozete samo poprasiti kakao prahom, sarati kako vam se svidja :)
2.
Krema (s naslovne slike, 2016)
Slatko vrhnje lagano izmiksati, dodati krem sir i zicom izraditi. Dodati nutellu, karamel i liker te sjediniti smjesu, pjenjacom. Ubaciti mrvice keksa po izboru, strugotine cokolade itd te zlicom lagano izmijesati.
3.
01/05/16 - Misljenja sam zapravo da joj cokoladni premaz nije ni potreban, no to cesto ovisi za kakvu prigodu pravim roladu i sto se ima u kuci tog trena (tada napravila mladoj za rodjendan pa je morala bit cokoladirana, i na kraju teleportirana) :)
4.
12/05/18 - Krema sinocnja je bila drugacija, umjesto zlice Nutelle stavila sam 3 zlice kupljenog karamela (Nestle).
Nisam mogla cekati do poslijepodne pa sam roladu jutros naprasila kakao prahom cisto da probam i slikam... kasnije ce je premazati cokoladnom glazurom (ako budem od volje) :)
5.
I naraFski obavezno uvik morate najprije sebi servirat fetu il dvi, pa ondaK ostalima :)
6.
24/01/16 - U biskvit sam stavila kakao i ljesnjake, a u kremu tamnu cokoladu i nutellu s malo preprzenih zdrobljenih ljesnjaka. Nisam nista mackala odozgo jer mi se nije dalo pa cak niti naprasit kakao prahom :)
7.
25/04/16 - Ponekad stavim samo ljesnjake u biskvit bez kakao praha, napunim kremom od karamela i creme fraiche, frangelico itd. Sve premazem otopljenom tamnom cokoladom...
8.
Dobar tek, uzivajte u dobrome drustvu i uz neku finu glazbu :)
9.
Krema je nekad od creme fraiche, malo krem sira i usitnjenog anzac keksa, ponekad sl vrhnje, otopljena cokolada i komadici prepecenih ljesnjaka, ili slatko vrhnje i nutella itd. Frangelico ili Amaretto liker obavezno stavim (malo) u kremu, a ponekad i u biskvit...
Autor: https://www.coolinarika.com/klub/DaSilva1/
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar