Čokoladna rolada s lješnjacima - veoma ukusna!

 Sastojci

    Biskvit
    6 jaja
    6 zlica secera (sitnog)
    1 zlicica vanilla paste
    3 zlice tekucine (1 mlijeka, 1 vode + 1 ulja)
    4 zlice brasna
    1/2 zlicice praska za pecivo
    1.5 zlica kakao praha
    2 zlice mljevenih ljesnjaka (tostiranih)

    Krema
    1-2 zlice Nutelle
    1-2 zlice dulche de leche (kupljeni karamel)
    250 gr krem sira (koristila sam mascarpone)
    150 ml slatkog vrhnja (mlijecnog)
    1 zlica likera od ljesnjaka (frangelico)
    + mrvice Anzac keksica
    + strugotine cokolade

    I jos
    Preliv od tamne cokolade




 Priprema

    1.

    Biskvit

    *Kad u rcp napisem mjere u zlicama uvijek mislim na ravne zlice, ne one "brdovite"* :)


    Pecnicu upaliti, temp namjestiti na 180 stupnjeva C.

   

    Pjenasto izmiksati jaja skupa sa secerom, dodati vanilu i tecnost.

   

    Brasno, prasak za pecivo i kakao prah prosijati te malo po malo dodavati u smjesu s jajima, lagano mjesajuci zlicom.

   

    Smjesu presuti u oblozeni pleh/tepsiju (40x30 cm) i staviti u prethodno zagrijanu pecnicu (nakon par minuta pinkicu smanjim temp jer u mojoj pecnici sve izgori na jednoj strani).

   

    Pecenu koru (kod mene je to trajalo 10-tak minuta) izvaditi iz pecnice i skupa s papriom staviti na resetku, neka se hladi minutu-dvije. Nakon toga koru staviti na cistu i suhu kuhinjsku krpu (gornja strana dole na krpu), pazljivo odstraniti papir, smotati roladu i ostaviti da se potpuno ohladi.

   

    Odmotati ohladjen rolat, premazati ga pripremljenom kremom. Preko kreme posuti cokoladne strugotine.

   

    Pazljivo zarolati i ostaviti 10-tak minuta na sobnoj temperaturi, a potom ju spremiti u frizider (kod mene preko noci).

   

    Roladu mozete premazati cokoladnom glazurom i posuti prepecenim ljesnjacima, zdrobljenim keksima itd, mozete samo poprasiti kakao prahom, sarati kako vam se svidja  :)
    2.

    Krema (s naslovne slike, 2016)

    Slatko vrhnje lagano izmiksati, dodati krem sir i zicom izraditi. Dodati nutellu, karamel i liker te sjediniti smjesu, pjenjacom. Ubaciti mrvice keksa po izboru, strugotine cokolade itd te zlicom lagano izmijesati.
    3.

    01/05/16 - Misljenja sam zapravo da joj cokoladni premaz nije ni potreban, no to cesto ovisi za kakvu prigodu pravim roladu i sto se ima u kuci tog trena (tada napravila mladoj za rodjendan pa je morala bit cokoladirana, i na kraju teleportirana) :)
    4.

    12/05/18 - Krema sinocnja je bila drugacija, umjesto zlice Nutelle stavila sam 3 zlice kupljenog karamela (Nestle).

   

    Nisam mogla cekati do poslijepodne pa sam roladu jutros naprasila kakao prahom cisto da probam i slikam... kasnije ce je premazati cokoladnom glazurom (ako budem od volje) :)
    5.

    I naraFski obavezno uvik morate najprije sebi servirat fetu il dvi, pa ondaK ostalima :)
    6.

    24/01/16 - U biskvit sam stavila kakao i ljesnjake, a u kremu tamnu cokoladu i nutellu s malo preprzenih zdrobljenih ljesnjaka. Nisam nista mackala odozgo jer mi se nije dalo pa cak niti naprasit kakao prahom :)

   

   

    7.

    25/04/16 - Ponekad stavim samo ljesnjake u biskvit bez kakao praha, napunim kremom od karamela i creme fraiche, frangelico itd. Sve premazem otopljenom tamnom cokoladom...
    8.

    Dobar tek, uzivajte u dobrome drustvu i uz neku finu glazbu :)
    9.

    Krema je nekad od creme fraiche, malo krem sira i usitnjenog anzac keksa, ponekad sl vrhnje, otopljena cokolada i komadici prepecenih ljesnjaka, ili slatko vrhnje i nutella itd. Frangelico ili Amaretto liker obavezno stavim (malo) u kremu, a ponekad i u biskvit...

Autor: https://www.coolinarika.com/klub/DaSilva1/
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar