Čokoladna torta sa ganache kremom od mliječne čokolade

 Sastojci

    Biskvit:
    4 jaja
    100 g šećera
    125 g maslaca
    4 žlice oštrog brašna
    1 žlica kakaa
    1/2 praška za pecivo
    100 g čokolade za kuhanje
    Preljev:
    150-200 ml mlijeka običnog ili čokoladnog (dovoljno je 100 ml)

    Ganache krema:
    500 ml vrhnja za šlag (z'bregov)
    500 g mliječne čokolade





 Priprema

    1.

    Biskvit:

    Pjenasto istući žumanjke sa šećerom pa dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo i kakaom.

    Posebno, na laganoj vatri, otopiti maslac sa izlomljenom čokoladom (ne kuhati, samo da se sve rastopi) i mlako pomalo dodavati žumanjcima stalno miksajući.

    Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

    Izliti u kalup za torte ili tepsiju čije je dno obloženo papirom za pečenje, bočne stijenke kalupa ne mazati, pa peći na 180°C, 30-40 minuta. Pečeno je kad čačkalica iz biskvita izađe suha.

    Prohlađen biskvit zaliti običnim ili čokoladnim mlijekom (toplim).
    2.

    Ganache krema:

    Na laganoj vatri zagrijavati slatko vrhnje sa izlomljenom mliječnom čokoladom do pred vrenje, stalno miješajući (ne smije uzavreti). Maknuti sa vatre i prohladiti povremeno miješajući da se po vrhu kreme ne stvori korica, pa izliti po toplom biskvitu. Ohladiti, pa spremiti u hladnjak da se krema dobro stisne.
    3.

    Sa dodatkom banana:

    Na biskvit poslagati tanke ploške banana gusto jednu do druge, pa preliti ganachem. Dio banana će se podići, tako treba biti.





    4.

    Sa mliječnim i tamnim ganachem:

    Kad se mliječni ganache stegao, preliti ga hladnim tamnim ganachem (ganache ohladiti često miješajući kako se po vrhu ne bi napravila kožica). Omjer vrhnja za šlag i čokolade za kuhanje je 2:1 (2 dijela vrhnja : 1 dio čokolade). Za kalup promjera 22 cm, tamni ganache sam pravila od 200 ml vrhnja i 100 g čokolade.

    Tamni ganache nanositi žlicom, žlica tik do torte kako se ne bi napravila udubljenja u donjoj kremi, pogotovo se ne smije izlivati iz visine i na jedno mjesto.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar