1 kg brašna tip 550
2 jaja
1 dl ulja
1 kašika germe(kvasac)suha
1 kašika šećera
2 male kašike soli
4dl toplog mlijeka
po potrebi malo mlake vode
za mazati kore
2 kašike margarina
2 kašike kajmaka
za premazati kifle jedno jaje i sjemenke po želji.
Priprema
1.
U malo toplog mlijeka umiješati germu (kvasac)i šećer.Sačekati da zapjeni i dodati u brašno.Dodati i sve ostale sastojkei zamijesiti glatko tijesto.Tijesto istresti na radnu površinu i dobro izraditi tj namladiti.Ostaviti na toplom da udvostruči volumen.
2.
Nadošlo tijesto podijeliti na četiri kugle.
3.
Svaku kuglu razvaljati i premazati margarinom i kajmakom.
4.
Sve četiri dobijene kore složiti jednu na drugu.
5.
Okagijom lagano sve razvaljati da bude sto tanje tijesto.Odrezati okrajak kao na slici.
6.
Dobijeni okrajak smotati kao pitu i staviti na sredinu tepsije.
7.
Ostalo tijesto podijeliti na 16 dijelova.Smotati kifle.
8.
Kifle poredati u krug oko smotanog dijela pogače.Premazati umućenim jajetom i obilno sredinu posuti sjemenkama po želji.
9.
Peći na 200 stepeni 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni(ja sam pekla na opciji vruć vjetar ili ventilator)
Posluživanje
Poslužiti uz ručak ili uz neke mazalice ,šta ko voli.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar