JEDNOSTAVNE TURSKE POGAČICE: Izvrsne su kao pecivo za doručak i slažu se sa svim mogućim slanim i slatkim namazima!

Evo i mog prvog recepta na Coolinarici… Jednostavne turske pogačice (tur.
sade po?aça) sam prvi put probao kod nekih prijatelja iz Turske, i od tada ih
pravim svaki put kada nađem vremena… Izvrsne su kao pecivo za doručak i
slažu se sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, a posebno sa svježim
sirom. Turske pogačice obično sadrže neko punjenje, ali ove ga nemaju, i
neizostavan su dio lepeze peciva za doručak kod Turaka (zajedno sa
popularnim açmom i simitom). Probajte, nećete se pokajati..

Sastojci
Pogačice
1 čaša mlijeka
1 paketić kvasca
2 žlice šećera u prahu




2 žličice soli
2 jaja
125 g margarina
1 šaličica ulja
6 čaša brašna
Premaz i posip
1 žumanjak
50 g sezama

Priprema
1. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U
mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer u prahu. Potom dodajte sve ostale sastojke osim
brašna i dobro ih sjedinite pjenjačom. Kao mjericu koristite standardnu čašu od 2 dl
i šaličicu za kavu od 0,75 dl.
2. Dodajući malo po malo brašna, umijesite mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da
nadođe (oko pola sata).





3. Kada je tijesto nadošlo, odvajajte komadiće veličine jajeta i oblikujte ih u loptice, a
potom ih spljoštite. Redajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte čistom
krpom i ostavite da još malo nadođu.
4. Pogačice premažite žumanjkom i pospite sa dosta sezama. Pecite samo dok blago
požute (20-ak minuta). Dobar tek i uživajte! Afiyet olsun!
Posluživanje
Ove pogačice se obavezno jedu tople i odlično idu uz sve vrste sirnih namaza, džemova i
marmelada… Još šalica turkog čaja i ugođaj će biti potpun! Dobro podnose podgrijavanje u
mikrovalnoj. Osim toga, bilo koje druge sjemenke su također odličan izbor za posipanje
pogačica. Preporučujem sjemenke crnog kumina (ili ćurukota), koji je neizostavan dio
www.coolinarika.com
Jednostavne turske pogačice
turske kuhinje, jer su jako zdrave, a njihov specifičan okus će Vašim pogačicama dodati još
jednu posebnu “tursku notu”…
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar