Sastojci 10 osoba
BISKVIT:
250 g čokolade
150 g margarina
120 g mljevenih badema
1 žlica ruma
5 jaja
60 g šećera
100 g šećera u prahu
malo soka od limuna
prstohvat soli
KREMA:
100 g bijele čokolade
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 žlica ruma
1 dcl kuhane crne kave(turske)
500 ml vrhnja za šlag
5 jaja
1 želatina
Priprema
1.
BISKVIT:
Žumanjke odvojite od bjelanjaka i od bjelanjaka napravite čvarst snijeg tako da bjelanjke polako mutite i dodate malo soli i šećer u prahu. Smjesa mora biti čvrsta. Žumanjke pjenasto mutiti s šećerom. Čokoladu i margarin otopiti na pari a potom joj dodati mljevene bademe. U smjesu žumanjaka pomiješati čokoladu i bademe i sve dobro sjediniti. Nakon toga polagano umiješati snijeg od bjelanjaka i staviti u kalup za torte. Peći na 180°C oko 40 min. Biskvit je pečen kada izvana dobije hrskavu koricu i iznutra je stisnut ali sočan.
KREMA:
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke sa pola šećera istući u čvrst snijeg. žumanjke sa ostatkom šećera miksati da budu pjenasti i potom ih kuhati na pari nekih 5 minuta da se šećer rastopi i nakon toga dodati kuhanu crnu kavu i sve dobro miješati. Smjesa bude malo rijetka ali kasnije se bude sve dobro stisnulo. Bijelu čokoladu isto otopiti na pari i dodati u tu smjesu od žumanjka i sve dobro pomiješati. Vrhnje za šlag izmiksati do srednje gustoće da nebude previše čvrsto. Kada se smjesa žumanjaka malo ohladi, teetr sve to povezati. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici.
Prvo u smjesu žumanjaka i čokolade umiješati vrhnje za šlag i dodati želatinu a na kraju snikeg od bjelanjaka. Pripremljenu kremu stavite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje. Naravno kremu sipati u kalup jer je to mousse koji se treba dobro stisnuti. Najbolje hladiti tortu preko noći.
1.
Mmmm
Posluživanje
Tortu možete dodatno ukrasiti na vrhu posipom kakao-a ili čoko mrvica. U slast!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar