SVRBEŽ JEDNE ILI OBJE DOJKE: Evo šta to znači i kada trebate OBAVEZNO POSJETITI vašeg ginekologa

Svrbež grudi može nastati nakon što se promijenili dezedoras ili prašak za pranje veše, ili ste pak počeli uzimati neke lijekove ili novi gel za tuširanje.

Nakon svrbež može nastati kao posljedica alergija na različite materijale koji se upotrebljavaju za izradu grudnjaka.




Česte su alergije na mikrofibru i gelove koji su sadržani u nekim grudnjacima. Jedan od osnovnih sastojaka je formaldehid koji je alergen i smatra se mogućim uzročnikom raka.

Svrbež se može pojaviti i zbog oslabljenog imuniteta ili ako imate izrazito suhu kožu. Svrbež može upozoravati i na gljivične infekcije, herpes zoster ili hronično otkazivanje bubrega.

Grudi svrbe i kad rastu. To je posebno izraženo u adolescenciji i trudnoći, kada se grudi spremaju na dojenje i u kratkom vremenskom roku dobivaju na težini.

Možda se znojite više nego obično? Znojenje može nadražiti kožu. Zatim slijedi svrbež. Svrbe li vas grudi, a pritom vas bole mišići i zglobovi? Možda vam nedostaje vitamin D koji brine za normalne vrijednosti kalcija i fosfora. Vitamin D možete podići sunčanjem, te konzumiranjem mlijeka i ribe.

No, pored toga, svrbež dojki možete značiti i simptome raka dojke.




Ukoliko primijetite ove simptome onda obavezno posjetite liječnika.

– crvenilo dojke
– otok tkiva jedne ili obje dojke koji ne prolazi
– nabiranje ili uvlačenje kože – koža ima izgled naranče
– bol u dojkama
– promjena izgleda kože oko bradavica
– promjena izgleda same bradavice, uvlačenje bradavice
– iscjedak iz bradavice

Kada je svrab udružen zajedno sa nekim od navedenih simptomima, to može, ali ne mora u svakom slučaju biti znak upozorenja za upalni rak dojke, te bi bilo najbolje da se obratite ginekologu ili vašem porodičnom doktoru.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar