NI PO KOJU CIJENU IH NE SMIJETE PODGRIJAVATI: Ove namirnice izbacuju ČIST OTROV ako ih podgrijete

Poznato je da je najzdravije jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, ubrzan ritam života sve više uzima danak, kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podgrijavanje način života. Ipak, bez obzira na praktičnost postoje namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Treba da znate da ne smijete sve namirnice čuvati u frižideru i podgrijavati u mikrotalasnoj ili na ringli šporeta, jer mogu postati toksične. Predstavljamo vam 7 namirnica koje ni po koju cijenu ne biste smjeli da podgrijavate.





1. Riža

Tako je, pogrijana riža vas lako može otrovati. Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbjegli povraćanje ili dijareju, skuhani rižu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudu. Ovakav, bezbjedan je za upotrebu ako ga odmah podrijte i pojedete.

2. Krompir

Ako kuhani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete željeli da ga pojedete, možete ga podgrijati u mikrotalasnoj ili na ringli.


3. Luk, celer i cvekla

Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih pogrijavate, mogu ispustiti određene toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrijeavte više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

4. Jaja

Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli da podgrijvaate. Kako su bogata proteinima, podgrijvanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.





5. Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je pogrijavate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuhate, odnosno, da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbjednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.


6. Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksidiraju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masnoće. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

7. Pečurke

Poteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijavaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suhom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar