Peciva - savršena, meka, dugo svježa peciva!

 Sastojci

    500 g glatkog brašna (po potrebi malo više)
    1 jaje
    1/3 svježeg kvasca
    50 ml ulja
    50 g rastopljenog maslaca
    200 ml mlijeka
    1 mala žličica soli
    1 mala žličica šećera
    sjemenke za posipanje
    1 jaje za premazivanje





 Priprema

    1.

    U mlakom mlijeku sa žličicom šećera otopimo svježi kvasac, i ostavimo da se malo zapjeni. Sa suhim kvascem mi nisu ispala tako dobra i meka peciva, pa ne bih preporučila izradu sa suhim.
    2.

    U veću posudu stavimo brašno sa soli, te dodamo ulje, maslac i jaje, a zatim mlijeko s kvascem. Mijesimo (najbolje mikserom) dugo dok ne dobijemo elastičnu i pomalo ljepljivu kuglu od tijesta. Ukoliko je previše ljepljivo, dodati još 2 žlice brašna, no nikako ne pretjerati jer ćemo kasnije dobiti tvrda peciva.
    3.

    Gotovo tijesto prekrijemo samoljepljivom folijom i ostavimo na toplom da se digne oko 1 h. Trebalo bi ići jako brzo i tijesto će biti podatno i šupljikavo.
    4.

    Dignuto tijesto podijelimo na 7 jednakih dijelova, te oblikujemo u što pravilnije loptice i ostavimo u plehu za pečenje sa dovoljnim razmakom među njima još nekih 30 min da se dignu.
    5.

    Spremne loptice premažemo razmućenim jajetom s malo vode i pospemo sjemenkama po želji, zatim stavimo peći u HLADNU pećnicu, a temperaturu namjestimo na 190 stupnjeva.
    6.

    Biti će gotovi nakon 20-ak minuta, odnosno kad počnu dobivati lijepu smećkastu boju na vrhu. Površina bi trebala biti glatka i sjajna, a iznutra pahuljasti. Čak su i sljedeći dan svježi, a možete ih i zalediti bez problema.




Posluživanje

* imajte na umu da količina brašna može varirati ovisno o  vrsti brašna. Ja nisam dodavala ništa, jer mi je tijesto bilo točno kako treba ovaj put. Što se više brašna dodaje, tijesto je suše nakon pečenja, mora biti gipko i da se s njime da raditi, ali opet ne tvrdo. Bolje početi sa manjom količinom, pa dodavati kasnije još po potrebi.

** ukusnija su mi što su obilnije posuta sjemenkama i kada se od ove količine tijesta naprave manja peciva, pa će prilikom jedenja svaki zalogaj biti pun sezama.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar