500 g glatkog brašna (po potrebi malo više)
1 jaje
1/3 svježeg kvasca
50 ml ulja
50 g rastopljenog maslaca
200 ml mlijeka
1 mala žličica soli
1 mala žličica šećera
sjemenke za posipanje
1 jaje za premazivanje
Priprema
1.
U mlakom mlijeku sa žličicom šećera otopimo svježi kvasac, i ostavimo da se malo zapjeni. Sa suhim kvascem mi nisu ispala tako dobra i meka peciva, pa ne bih preporučila izradu sa suhim.
2.
U veću posudu stavimo brašno sa soli, te dodamo ulje, maslac i jaje, a zatim mlijeko s kvascem. Mijesimo (najbolje mikserom) dugo dok ne dobijemo elastičnu i pomalo ljepljivu kuglu od tijesta. Ukoliko je previše ljepljivo, dodati još 2 žlice brašna, no nikako ne pretjerati jer ćemo kasnije dobiti tvrda peciva.
3.
Gotovo tijesto prekrijemo samoljepljivom folijom i ostavimo na toplom da se digne oko 1 h. Trebalo bi ići jako brzo i tijesto će biti podatno i šupljikavo.
4.
Dignuto tijesto podijelimo na 7 jednakih dijelova, te oblikujemo u što pravilnije loptice i ostavimo u plehu za pečenje sa dovoljnim razmakom među njima još nekih 30 min da se dignu.
5.
Spremne loptice premažemo razmućenim jajetom s malo vode i pospemo sjemenkama po želji, zatim stavimo peći u HLADNU pećnicu, a temperaturu namjestimo na 190 stupnjeva.
6.
Biti će gotovi nakon 20-ak minuta, odnosno kad počnu dobivati lijepu smećkastu boju na vrhu. Površina bi trebala biti glatka i sjajna, a iznutra pahuljasti. Čak su i sljedeći dan svježi, a možete ih i zalediti bez problema.
Posluživanje
* imajte na umu da količina brašna može varirati ovisno o vrsti brašna. Ja nisam dodavala ništa, jer mi je tijesto bilo točno kako treba ovaj put. Što se više brašna dodaje, tijesto je suše nakon pečenja, mora biti gipko i da se s njime da raditi, ali opet ne tvrdo. Bolje početi sa manjom količinom, pa dodavati kasnije još po potrebi.
** ukusnija su mi što su obilnije posuta sjemenkama i kada se od ove količine tijesta naprave manja peciva, pa će prilikom jedenja svaki zalogaj biti pun sezama.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar