potrebno je
1 l mlijeka
2,5 dl kisele pavlake
4 kom jaja
200 g putera
200 g šećera u prahu
1 kom Vanilin šećera Dolcela
1 dl slatke pavlake za šlag
1 kašika kakaa u prahu Dolcela
50 g čokolade za kuvanje
36 kom petit keksa
i još
50 g čokolade za kuvanje
1 dl slatke pavlake za šlag
po potrebi kokosa
Priprema
1.
Mlijeko staviti da prokuva, umutiti jaja i kiselu pavlaku pa sipati u mlijeko, kuvati uz miješanje po rubovima šerpe dok se ne odvoji sir od surutke. Sipati u cjediljku prekrivenu duplom gazom i ostaviti da se dobro ocijedi 2-3 sata, može se povremeno pritiskati da se bolje iscijedi
2.
Umutiti puter i šećer u prahu, dodati vaniliju i sir pa dobro umutiti, umutiti i slatku pavlaku pa umiješati u smjesu, smjesu podijeliti na 2 dijela
3.
U jedan dio dodati kakao i istopljenu čokoladu
4.
18 kom keksa staviti na prozirnu foliju u redu 3 x 6 kom preliti sa par kašika mlijeka
5.
premazati sa 1/2 kreme sa čokoladom
6.
na isti način staviti i drugi sloj keksa pa i njih preliti mlijekom
7.
premazati svijetlom kremom (kod mene je malo žućkasta jer sam koristila domaća jaja)
8.
po sredini u obliku piramide staviti preostalu kremu sa čokoladom
9.
uz pomoć folije redove sa strana presaviti prema gore da se vrhovi spoje formirajući piramidu
10.
zagrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti čokoladu pa preliti piramidu, posuti kokosom
11.
ostaviti da se dobro ohladi
Posluživanje
Ako neko ima sličan recept neka se javi, lično i pristojno, pod uslovom da ga nema nigdje osim na coolinarici, a ne putem "advokata" koji s tim samo sebi stavljaju minus. Ovo je original recept koji mi se jako svidio, ima više verzija što se tiče fila, a naša Majda ima sličan samo po načinu pripreme.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar