Sastojci
Za prhko tijesto
200 g putera
150 g šećera
1 kom jaje
1 kom žumance
2oo g kisele pavlake
1/2 Praška za pecivo Dolcela
od 1/2 limuna ribana korica
1 kom Vanilin šećera Dolcela
500-550 g Glatkog brašna Podravka
fil za tijesto
250 g suvih kajsija
250 g suvih datula-urmi ili suvo grožđe
za fil
900 g kisele pavlake
250 g šećera
5 g Mljevena želatina Dolcela
Priprema
1.
Za tijesto umutiti puter, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati pavlaku, jaje i žumance, limunovu koricu i vaniliju pa umutiti, na kraju dodavati brašno sa praškom za pecivo pa zamijesiti glatko tijesto, treba da je mekše a da se ne lijepi za ruke, zato brašno treba dodavati postepeno. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider.
2.
Voće staviti u činije, posebno kajsije i datule pa preliti mlakom vodom i ostaviti da omekša. Ocijediti od vode pa izblendati dodati malo vode da se dobije smjesa koja se može premazivati.
3.
Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki istanjiti 30x20 cm pa premazati samljevenim voćem, 3 sa kajsijama, 3 sa datulama i saviti rolat
4.
rolate stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje
5.
peći na 180 C 35-40 minuta ostaviti da se ohlade
6.
ohlađene rolate isjeći na komadiće oko 2 cm dužine
7.
Pripremiti kiselu pavlaku, najbolje uveče, napraviti udubljenje i ostaviti da se tečnost iscijedi pa je odliti.
Za fil: želatin preliti sa malo hladne vode i ostaviti da nabubri, zagrijati ga da se istopi ali ne smije prokuvati.
Umutiti pavlaku sa šećerom, dodati želatin i dobro izmiješati.
8.
Obruč za torte 24 cm obložiti prozirnom folijom i staviti na tacnu, komadiće biskvita umakati u pavlaku i slagati u kalup, naizmjenično svijetle i tamne boje dok se ne utroši sav materijal, ostatak kreme preliti preko i ostaviti u frižider, obavezno preko noći.
9.
Odvojiti kalup i foliju a tortu ukrasiti ribanom čokoladom
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar