Sastojci
Curd od limuna
3 zlice maslaca sobne temperature
100 g sećera ( kristal)
1 jaje
1 zumanjak
80 ml soka od limuna
1 zlicica korice od limuna
Nadjev
1 limun sok i korica
400 g mascarpone sira
400 ml Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
25 g secera u prahu
50 g curda od limuna
I jos
300-400 g keksica sa maslacem
100 ml curda od limuna
1 limun narezan na ploske
Priprema
1.
Ako ne koristite kupovni onda najprije napravite curd od limuna tako sto cete maslac i secer pjenasto umutiti , pa umijesati jaje i kada se umijesa dodati zumanjak , pa sve miksati zajedno 1 min . Na kraju dodaj sok i koricu limuna . Smjesa ce izgledati kao prokislo mlijeko , ali tako treba biti . Sve prebaci na laganu vatru i kuhaj uz mijesanje dok se lagano ne zgusne i postane glatko i svilenkasto 8-10 min . Skini sa vatre i ohladi . Cuvaj u hladnjaku do tjedan dana .
2.
Za nadjev sve sastojke stavi u zdjelu za mijesanje , pa miksaj dok ne dobijes cvrstu i pjenastu smjesu . Od ove smjese odvoji 1/4 i spremi u hladnjak , sa ovime ces premazati tortu izvana i uktasiti je .
3.
Dublji pekac ili cak i papirnatu kutiju dimenzija 22 cm x12 cm oblozi dobro sa plasticnom folijom . Na dno oblozenog kalupa poslozi kekse jedan do drugog , ako trebas neke prerezi da popunis sve supljine . Preko keksa premazi 3-4 zlice nadjeva , pa mjestimicno stavi hrpice curda ( 1-1,1/2 zlice ) . Opet slozi kekse , pa nadje , pa curd i tako nastavi dok ne potrosis sve sastojke .
4.
Zadnji sloj treba biti nadjev . Sve prekrij folijom i prebaci u hladnjak da se dobro rashladi , stisne i keksici omeksaju , najbolje preko noci . Odlezani kolac izvadi iz hladnjaka , skini foliju i prebaci na servirni tanjur , pa onda odstrani i ostatak folije na kojoj se nalazio kolac .
5.
Dio nadjeva koji je sacuvan za oblaganje i dekoraciju dobro promijesaj i jedan dio prebaci u slasticarsku vrecicu sa zvjezdastim nastavkom , a ostatkom kreme premazi cijeli kolac izvana . Na gornji dio torte nanesi rozete srednje velicine i izmedju utisni ploske limuna .
6.
Gotovu tortu rezi na ploske i serviraj uz salicu kave
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar