Sastojci
potrebno je
300 g piškota
100 g istopljenog putera
2-3 kašike mlijeka
500 g sira maskarpone
500 g slatke pavlake (mlečne)
100 g šećera u prahu
od 1/2 limuna sok
2 kašičice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
1 kom Mljevene želatine Dolcela
200 g malina
200 g kupina
2 kom Šlag pjena Dolcela
Priprema
1.
Maline i kupine izblendirati - pojedinačno pa ih propasirati kroz sito da se odvoje sjemenke i ostaviti sa strane
2.
Kalup za tortu je 24 cm. Uzeti 28 piškota, odrezati sa jedne strane oko 1 cm pa ih poredati uspravno u kalupu.10-ak piškota i odrezane vrhove samljeti pa ih pomiješati sa puterom i mlijekom, dobro umijesiti i staviti na tacnu kao podloga za tortu. Dobro pritisnuti rukom ili kašikom, ostaviti u frižider.
3.
Želatin preliti hladnom vodom pa ostaviti da nabubri, istopiti ga na tihoj vatri da ne proključa.
Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu i maskarpone sir, sok od limuna i vaniliju pa dobro izmiješati.
Odvojiti 1/3 smjese i istaviti sa strane. U 2/3 smjese umiješati želatin. Podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati pire od kupina a u drugi pire od malina.
Preko podloge od piškota premazati dio sa kupinama, pa dio sa malinama i na kraju bijeli dio.
4.
Tortu ukrasiti šlagom i ostaviti da se ohladi preko noći.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar