Sastojci
150g plazme u komadu
150g mlevene plazme
200g pečenih lešnika ili oraha
200g suvih kajsija
250ml slatke pavlake za tortu
300g čokolade za kuvanje (Menaž ili neka slična)
60g putera
250ml slatke pavlake za ukrašavanje torte
mlevena plazma za posipanje
Priprema
1.
U dubljoj posudi izlomiti plazmu na krupnije komade. Kajsije iseckajte na kockice ili na tracice. Lešnike ispecite i oljuštite a ako koristite već pečene iseckajte ih na krupnije komade (u originalnom receptu stoje orasi ali pošto ih nisam imala koristila sam lešnike). Dodajte mlevenu plszmu.
2.
U šerpicu sipajte pavlaku. Stavite na ringlu i zagrevajte dok ne prozuji (ne sme da proključa). Potom je sklonite sa ringle, ubacite izlomljenu čokoladu i puter i energično mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesa će vam delovati ređe ali i treba da bude jer se njome preliva keks.
3.
Smesu od pavlake i čokolade prelijte preko keksa i kajsija i promešajte varjačom dok se fino ne sjedini.
Modlu sa obručom obložite providnom folijom. Moja modla je prečnika oko 30cm pa je torta šira a tanja. Polako izručite smesu u modlu i poravnjajte. Gledajte da vam se masa svuda lepo utisne tj. da vam ne ostanu šupljine.
4.
Prekrite kalup providnom folijom i ostavite u frižideru da prenoći.
Sutradan skinite obruč i sa torte odlepite foliju pa je stavite na tanjir za služenje.
Odozgo je možete ukrasiti šlag kremom, slatkom pavlakom, ganaš kremom i sl. Moj izbor je bila umućena slatka pavlaka a preko nje sam posula mlevenu plazmu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar