Caffe torta - Neodoljiv spoj biskvita natopljenog crnom kafom i kreme obogaćene bijelom čokoladom!

 Sastojci

    Biskvit
    6 jaja
    12 kašika šećera
    3 kašike mlijeka
    1 i 1/2 dcl ulja
    3 kašike kakaa
    1 prašak za puding od čokolade
    6 kašika brašna
    1 prašak za pecivo
    za namočiti kore 2dcl crne kafe
    Krema
    4 žumanjka
    4 kašike šećera
    2 vanilin šećera
    100g gustina
    1/2 l mlijeka
    200g maslaca
    200g šećera u prahu
    100g bijele čokolade
    i još 500ml slatkog vrhnja za šlag
    Glazura
    100g čokolade za kuhanje
    3 kašike vode
    4 kašike ulja




 Priprema

    1.

    Biskvit

    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.Žumanjke dobro umutiti sa šećerom, pa dodati mlijeko.Mutiti ,pa dodati ulje, kakao, prašak za puding, brašno i prašak za pecivo.Sve dobro ujednačiti.
    2.

    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i lagano ih sjediniti sa smjesom od žumanjaka.Dobro izmješati i izliti u pleh sa pek papirom.Pleh neka bude veliki od rerne.Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
    3.

    Gotov biskvit ohladiti i prerezati uzduž na dva dijela.
    4.

    Krema

    Žumanjke umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom rastopljenim u malo mlijeka.Ostatak mlijeka stavimo u šerpu i kuhamo .Kada zavri mlijeko istresemo u smjesu žumanjaka i gustina i promiješamo.Sve vratimo u šerpu i skuhamo kremu.
    5.

    Bijelu čokoladu rastopimo na pari i dodamo u kremu.Maslac pjenasto umutimo sa šećerom u prahu i pomiješamo ga sa ohlađenom kremom.
    6.

    Jedan dio biskvita stavimo na tacnu i prelijemo ga sa crnom kafom(nes),premažemo ga pripremljenom kremom pa na to drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama da se sve lijepo sjedini.I taj biskvit prelijemo kafom(Polako kašiku po kašiku)




    7.

    Tortu premažemo umućenim slatkim vrhnnjem i završimo čokoladnom glazurom.
    8.

    Za glazuru otopiti sastojke na laganoj vatri i dobro izmješati.Malo ohladiti i preliti po torti.

Posluživanje

Poslužiti  tortu dobro ohlađenu.

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar