Biskvit
6 jaja
12 kašika šećera
3 kašike mlijeka
1 i 1/2 dcl ulja
3 kašike kakaa
1 prašak za puding od čokolade
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
za namočiti kore 2dcl crne kafe
Krema
4 žumanjka
4 kašike šećera
2 vanilin šećera
100g gustina
1/2 l mlijeka
200g maslaca
200g šećera u prahu
100g bijele čokolade
i još 500ml slatkog vrhnja za šlag
Glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema
1.
Biskvit
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.Žumanjke dobro umutiti sa šećerom, pa dodati mlijeko.Mutiti ,pa dodati ulje, kakao, prašak za puding, brašno i prašak za pecivo.Sve dobro ujednačiti.
2.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i lagano ih sjediniti sa smjesom od žumanjaka.Dobro izmješati i izliti u pleh sa pek papirom.Pleh neka bude veliki od rerne.Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
3.
Gotov biskvit ohladiti i prerezati uzduž na dva dijela.
4.
Krema
Žumanjke umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom rastopljenim u malo mlijeka.Ostatak mlijeka stavimo u šerpu i kuhamo .Kada zavri mlijeko istresemo u smjesu žumanjaka i gustina i promiješamo.Sve vratimo u šerpu i skuhamo kremu.
5.
Bijelu čokoladu rastopimo na pari i dodamo u kremu.Maslac pjenasto umutimo sa šećerom u prahu i pomiješamo ga sa ohlađenom kremom.
6.
Jedan dio biskvita stavimo na tacnu i prelijemo ga sa crnom kafom(nes),premažemo ga pripremljenom kremom pa na to drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama da se sve lijepo sjedini.I taj biskvit prelijemo kafom(Polako kašiku po kašiku)
7.
Tortu premažemo umućenim slatkim vrhnnjem i završimo čokoladnom glazurom.
8.
Za glazuru otopiti sastojke na laganoj vatri i dobro izmješati.Malo ohladiti i preliti po torti.
Posluživanje
Poslužiti tortu dobro ohlađenu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar