Domaći lokum - Šteta je da ovako dobar recept ostane sakriven, ako se odlučite napraviti lokume po njemu sigurno nećete ostati ravnodušni na prhkost i ljepotu ove slastice!

 Sastojci

    2 kom bjelanca
    150g šećera u prahu
    250g maslaca
    150ml ulja
    1 Vanilin šećer Dolcela




    100g oraha, lješnjaka
    500-600g Glatkog brašna Podravka
    1 Prašak za pecivo Docela

 Priprema

    1.

    Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa im dodati šećer u prahu i još malo mutiti da se istopi.
    2.

    Dodati vanilin šećer, ulje i omekšali maslac.Miješati sve mikserom.
    3.

    Kada se dobije fina smjesa dodati mljevene orahe, pola brašna, prašak za pecivo.Ostatak brašna dodavati malo po malo da dobijete mekano tijesto, a da se opet ne lijepi za ruke.Možda će vam trebati i 600-650 g.
    4.

    Rukom uzimati tijesta da kuglica bude veličine srednje mandarine i oblikovati lokume valjajući kuglu na radnoj površini. Dobijeni valjak presjeći na dva dijela.
    5.

    Lokume redati u pleh i peći ih na 120 stepeni jedan sat.

    Meni je od ove količine bilo veliki pleh od rerne i još jedna trećina istog, to sam poredala u manju tepsiju.



    6.

    Gotove lokume malo ohladiti i posipati šećerom u prahu.

Posluživanje

Prijatno!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar