Prhke štrudlice sa orasima

 Sastojci

    Tijesto:
    300 g glatkog brašna
    200 g maslaca
    80 g kristal šećera
    1 vanilin šećer Dolcela
    prstohvat soli
    1 žlica (25 g) kiselog vrhnja 20%mm

    Nadjev:
    250 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka, maka...)
    50 g šećera
    1 vanilin šećer Dolcela
    1 žlica (25 g) marmelade od marelice
    120 ml vrelog mlijeka
    1 žlica ruma
    1/2 naribana limunova korica
    šećer u prahu za posipanje





 Priprema

    1.

    Tijesto:

    Sve sastojke, osim kiselog vrhnja, izmrviti prstima. Na kraju dodati kiselo vrhnje i umijesiti tijesto. Umjesto kiselog vrhnja, može se staviti malo mlijeka samo da poveže tijesto.

    Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki oblikovati u kvadratnu ploču, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na najmanje 30 minuta.
    2.

    Nadjev:

    Pomiješati mljevene orahe, šećer i vanilin šećer, preliti vrelim mlijekom i na vatri miješati samo dok se sve ne sjedini.

    Maknuti sa vatre pa dodati marmeladu od marelice, naribanu limunovu koricu i rum. Ohladiti pa spremiti u hladnjak da se dobro stegne.

    Nadjev podijeliti na 4 jednaka dijela.
    3.

    Izrada:

    Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22x34 cm.

    Najlakši način valjanja je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.

    Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11x34 cm.

    Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/4 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti ili navlažiti hladnom vodom.
    4.

    Pomoću papira zarolati tijesto sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen pek papirom tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.

    Razvaljati, nadjenuti i oblikovati i preostalo tijesto i prebaciti na lim.

    Za četvrtasti oblik štrudlica, preko rolada staviti pek papir i lagano prijeći valjkom kako bi se stanjile.





    Prije pečenja, lim sa roladama spremiti u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto pri pečenju će zadržati oblik i neće pucati. Zatim zarezati rolade na svakih 2,5 cm širine i tako označiti štrudlice. Tijesto ne rezati do kraja, već do donjeg sloja tijesta; štrudlice ostaju povezane donjim slojem tijesta i ne mogu se razdvojiti.

    Peći na 180°C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.

    Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vruće oštrim nožem rezati po zarezima do kraja.

    Posuti šećerom u prahu, a kad se ohlade, spremiti u limenu kutiju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar