BRZA I JEDNOSTAVNA TORTA, A ŠTO JE NAJVAŽNIJE VEOMA UKUSNA!!!

 Sastojci

    za beze koru
    3 kom bjelanceta
    mrvica soli
    1 kašičica limunovog soka
    170 g Šećera ( kristal)
    1 1/2 Gussnela Dolcela (gustina)

    za tamnu koru
    3 kom jaja
    50 g Šećera ( kristal)
    100 g putera
    180 g pečenih mljevenih oraha ili lješnjaka
    20 g kakaa u prahu Dolcela
    1 kašičica Gussnel Dolcela (gustin)
    1 kom prašak za pecivo Dolcela
    75 g tamne čokolade




    za fil
    3 kom žumanceta
    3,5 dl mlijeka
    50 g šećera
    3 kašike Gussnel Dolcela (gustin) dobro pune
    200 g tahan halve
    150 g putera
    1 kašičiva ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)

    i još
    oko 50 g sjeckanih pečenih oraha ili lješnjaka

 Priprema

    1.

    bjelanca mutiti, dodati mrvicu soli i sok od limuna, šećer dodavati postepeno i mutiti da masa postane jako čvrsta i sjajna
    2.

    na papiru za pečenje označiti krug prečnika 23 cm, prevrnuti papir i istresti smjesu od bjelanaca, razvuci do naznačenih ivica kruga i poravnati
    rernu zagrijati na 125 C i sušiti koru 2 sata i 15 minuta nakon tog vremena isključiti rernu a koru ostaviti da se u njoj ohladi
    3.

    orahe ili lješnjake peći u suvoj tavi uz povremeno miješanje, malo ohladiti pa dio za koru samljeti a za ukrašavanje krupnije isjeckati
    4.

    za tamnu koru umutiti puter sobne temperature, dodati šećer i mutiti da se istopi, dodavati jedno po jedno jaje,
    izmiješati orahe, kakao, prašak za pecivo i gustin pa umiješati u smjesu najmanjom brzinom, na kraju umiješati istopljenu čokoladu.
    5.

    Kalup 26 cm obložiti papirom za pečenje, sipati smjesu i peći na 180 C kad se ivice odvoje od kalupa pečena je, skinuti stranice kalupa i ostaviti da se ohladi na papiru za pečenje
    6.

    Za fil u 1,5 dl mlijeka razmutiti žumanca i gustin, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od gustina i kuvati da se zgusne, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
    Puter sobne temperature dobro umutiti, dodati tahan halvu pa izniješati, postepeno dodavati gustin i sve umutiti da se smjesa izjednači, umiješati i vanilu




    7.

    sa jednom polovinom fila, može i malo više premazati tamnu koru, staviti beze koru pa i nju premazati ostatkom fila
    8.

    ukrasiti pečenim sjeckanim orasima ili lješnjacima
    9.

    ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar