Sastojci
za beze koru
3 kom bjelanceta
mrvica soli
1 kašičica limunovog soka
170 g Šećera ( kristal)
1 1/2 Gussnela Dolcela (gustina)
za tamnu koru
3 kom jaja
50 g Šećera ( kristal)
100 g putera
180 g pečenih mljevenih oraha ili lješnjaka
20 g kakaa u prahu Dolcela
1 kašičica Gussnel Dolcela (gustin)
1 kom prašak za pecivo Dolcela
75 g tamne čokolade
za fil
3 kom žumanceta
3,5 dl mlijeka
50 g šećera
3 kašike Gussnel Dolcela (gustin) dobro pune
200 g tahan halve
150 g putera
1 kašičiva ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
i još
oko 50 g sjeckanih pečenih oraha ili lješnjaka
Priprema
1.
bjelanca mutiti, dodati mrvicu soli i sok od limuna, šećer dodavati postepeno i mutiti da masa postane jako čvrsta i sjajna
2.
na papiru za pečenje označiti krug prečnika 23 cm, prevrnuti papir i istresti smjesu od bjelanaca, razvuci do naznačenih ivica kruga i poravnati
rernu zagrijati na 125 C i sušiti koru 2 sata i 15 minuta nakon tog vremena isključiti rernu a koru ostaviti da se u njoj ohladi
3.
orahe ili lješnjake peći u suvoj tavi uz povremeno miješanje, malo ohladiti pa dio za koru samljeti a za ukrašavanje krupnije isjeckati
4.
za tamnu koru umutiti puter sobne temperature, dodati šećer i mutiti da se istopi, dodavati jedno po jedno jaje,
izmiješati orahe, kakao, prašak za pecivo i gustin pa umiješati u smjesu najmanjom brzinom, na kraju umiješati istopljenu čokoladu.
5.
Kalup 26 cm obložiti papirom za pečenje, sipati smjesu i peći na 180 C kad se ivice odvoje od kalupa pečena je, skinuti stranice kalupa i ostaviti da se ohladi na papiru za pečenje
6.
Za fil u 1,5 dl mlijeka razmutiti žumanca i gustin, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od gustina i kuvati da se zgusne, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
Puter sobne temperature dobro umutiti, dodati tahan halvu pa izniješati, postepeno dodavati gustin i sve umutiti da se smjesa izjednači, umiješati i vanilu
7.
sa jednom polovinom fila, može i malo više premazati tamnu koru, staviti beze koru pa i nju premazati ostatkom fila
8.
ukrasiti pečenim sjeckanim orasima ili lješnjacima
9.
ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar