Biskvit:
8 jaja
200 g šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje 60% kakaa
Krema:
1 l vrhnja za šlag (z'bregov)
400 g čokolade za kuhanje 60% kakaa
Još:
tučeno slatko vrhnje za posluživanje
Priprema
1.
Biskvit:
Žumanjke pjenasto istući sa šećerom pa dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo.
Posebno, na laganoj vatri, otopiti maslac sa izlomljenom čokoladom (ne kuhati, samo da se sve rastopi) i toplo pomalo dodavati žumanjcima stalno miksajući.
Na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Peći u kalupu za torte ili u tepsiji čije je dno obloženo papirom za pečenje, na 180"C i pečeno je kad čačkalica izađe iz biskvita suha.
Pečen biskvit malo nabosti vilicom.
2.
Krema:
U 1l vrhnja za šlag dodati 400 g izlomljene čokolade za kuhanje i zagrijavati na srednje jakoj vatri stalno miješajući dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre prije nego uzavre i hladiti stalno miješajući da se po vrhu ne stvori korica.
Toplu kremu uliti u kalup na topal biskvit, ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u hladnjak na par sati da se dobro stisne.
3.
Savjet:
Ne stavljati u kremu čokoladu preko 60% kakao mase da krema ne bude gorka - ili kombinirati čokolade sa većim i manjim udjelom kakaa.
Torta se može praviti i u obliku kolača.
Posluživanje
Poslužiti sa tučenim slatkim vrhnjem.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar