Sastojci
Za koru
10 belanaca od srednjih jaja
200 gr šećera
vanila ekstrakt ili vanil šećer
300 gr kokos mrvica
Za krem
10 žumanaca od srednjih jaja
250 gr šećera u prahu (osobe sa celijakijom koriste prah šećer koji sami melju jer se u kupovne prah šećere dodaje skrob da bi sprečio zgrušavanje šećera)
6 ravni kašika bezglutenskog brašna Schar mix b (ko je u prijateljskim odnosima sa glutenom po originalnom receptu koristi se obično, pšenično brašno)
vanila ekstrakt ili vanil šećer
1/2 l mleka
500 gr jagoda ili nekog drugog voća po izboru, maline su odlična kombinacija sa kokosom
250 gr putera sobne temperature, dobro umućenog
Priprema
1.
Prvo skuvati krem da se hladi dok spremate i pečete koru.
Staviti mleko da se ugreje do vrenja. Za to vreme žumanca, vanilu, šećer u prahu i brašno dobro sjediniti žicom. Polako sipati vrelo mleko u tankom mlazu u žumanca i sjediniti.
Vratiti smesu sa žumancima u šerpu u kojoj ste grejali mleko i na tihoj vatri skuvati krem. Dobićete gustinu pudinga. Preručiti krem u činiju i pokriti providnom folijom da se ne uhvati pokorica i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Ako želite da ubrzate proces hlađenja, sipajte u sudoperu hladnu vodu, ubacite koju kocku leda i spustite činiju u vodu. Pazite da vam voda ne upadne u krem.
2.
Dok se krem hladi umutite belanca u čvrst šam sa šećerom uz dodatak vanile. Ja prvo umutim belanca u laganu penu i onda postepeno dodajem šećer i mutim do čvrstog i sjajnog šama. Mikser vam dalje ne treba, kokos dodajte u belanca i laganim pokretima, od dna ka vrhu, sjedinite kokos i belanca.
Na veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje, ravnomerno nanesite smesu od belanaca i kokosa i pecite na slaboj vatri. Pošto kod mame upravo tako piše, ja sam rernu zagrejala na 180C, kad sam ubacila pleh na sredinu rerne smanjila sam na 170C i pekla jedno 15-ak minuta. Onda sam smanjila na 150C i uključila ventilator. Kora je dobila svetlu boju karamela i test čačkalicom posle 10-15 minuta je pokazao da je kora pečena. Pečenu koru sam zajedno sa papirom izvadila iz pleha na sto postavljen većom krpom i ostavila da se ohladi.
3.
Sad se vraćamo filu od vanil krema i voća. Jagode operite, posušite od vode, iseckajte na sitnije. Umutite puter da bude penast i sjedinite ga mikserom sa žutim kremom da bude gladak. Ja sam u trećinu krema dodala seckane jagode i promešala. Od ostatka krema sam izdvojila 4 dobre kašike za premazivanje gornje kore. Ako vam je mnogo toplo u kuhinji, kao što je meni bilo, krem stavite u frižider da se malo stegne, lakše ćete ga mazati.
4.
Ohlađenu koru podelite po dužoj strani na tri dela, kod mene je kora bila dužine 39 cm, tako da sam dobila tri kore širine 13 cm, dužine koliko je širok pleh. To ako želite da pravite šnit tortu. Po originalnom receptu kora se seče na pola. Vi kako želite.
5.
Ja sam na prvu koru stavila pola fila sa jagodama, onda pola žutog krema (ne zaboravite da prethodno odvojite 4 kašike za premaz gornje kore), onda druga kora, ponovite korake sa kremom od jagoda i žutim kremom. Pokrijte trećom korom koju ćete premazati žutim kremom i posuti mrvicama kokosa. Ja sam tri veće jagode odvojila i isekla za dekoraciju. Sa strane samo zagladite krem i fora je da se vide svi slojevi. Neki to moderno zovu naked cake :)
6.
Ostavite tortu da prenoći i uživajte.
Nadam se da ćete probati ovaj recept i uživati u laganoj kokos torti sa voćem po izboru.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar