Kroasani ekstra čokoladni - ekstra fini, ukusni i dekorativni!

 Sastojci

    Za tijesto
    700 g brašna
    1 kom jaje
    20 g kvasca
    4 kašike ulja
    2,5 dl mlijeka
    1 kom (180 g) jogurta
    2 kašike šećera
    1/2 make kašičice soli
    2 kašike kakaa
    1 kom limun, ribana korica





    za premazati tijesto
    200 g margarina sa okusom slatke pavlake omekšalog na sobnoj temperaturi

    za punjenje
    po želji nutela ili čokolada

 Priprema

    1.

    U manjoj posudi izmiješati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
    2.

    Ostatak mlijeka i jogurt izmiješati i podgrijati da bude mlako, uz neprekidno miješanje.
    3.

    U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i izmiješati. Dodati mlijeko i jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodati koricu limuna.
    4.

    Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.
    5.

    U smjesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umijesiti da se sve fino poveže.
    6.

    Tijesto podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane, a u drugi dio umiješati kakao. Tijesta dobro izraditi da se dobije fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premijesiti tijesto i da ponovo naraste.
    7.

    Svako tijesto, tamno i svijetlo podijeliti na po 6 dijelova i oblikovati loptice. Ostaviti da se malo odmore 10-ak minuta.




    8.

    Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog tijesta, (prva je tamna pa svijetla itd) premazivati (osim zadnje)omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta za drugu jufku
    9.

    Premazano tijesto istanjiti, povremeno posipati brašna i prevrtati tijesto, podijeliti na 16 jednakih dijelova, filovati i savijati kiflice.
    Slagati u pleh i peći na 200 C

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar