Rolat sa višnjama

 Sastojci

    za biskvit
    5 kom bjelanaca
    120 g šećera u prahu
    mrvica soli
    5o g mljevenih badema
    1 kašika Gussnela Dolcela (gustina)

    za fil
    2,5 dl mlijeka
    70 g šećera
    3 kašike Gussnela Dolcela (gustina)
    3 kom žumanceta
    1 kom Vanilin šećera Dolcela
    100 g bijele čokolade





    još potrebno
    1,5 dl slatke pavlake za šlag
    2,5 dl višanja iz kompota
    1 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
    ili po želji đžema od višanja

 Priprema

    1.

    Bademe preliti vrućom vodom ostaviti da malo odstoji pa oguliti, ostaviti da se osuše i samljeti ih.
    Bjelanca umutiti sa soli u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da masa postane čvrsta i sjajna. Pomiješati mljevene bademe i gustin pa kašikom polako umiješati u bjelanca.
    Pleh 30 x 40 cm prekriti papirom za pečenje i premazati smjesom, blago poravnati i peći na 180 C 15-20 minuta

    Skinuti sa papira i još topal krpom uviti u rolat
    2.

    Za fil u 0,5 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca, ostatak mlijeka vanilin šećer i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i kuvati da se zgusne, u vruć fil dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se istopi, ostaviti da se ohladi povremeno promiješati
    3.

    Višnje iz kompota pomiješati sa gustinom i staviti da prokuva, kad se zgusne ostaviti da se ohladi




    4.

    Umutiti slatku pavlaku pa 3-4 kašike umiješati u fil od žumanaca, dobro umutiti i premazati koru, premazati višnjama ili džemom od višanja, preko premazati umućenu slatku pavlaku pa saviti u rolat.
    5.

    ostaviti da se dooobro ohladi

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar