Sočna torta od oraha i naranče

 Sastojci

    Biskvit:
    8 jaja
    200 g šećera
    prstohvat soli
    250 g mljevenih oraha
    3 žlice krušnih mrvica
    ribana korica 2 naranče

    Za namakanje biskvita:
    svježe cijeđeni sok 2 naranče

    Krema:
    400 ml mlijeka
    4 žumanjka
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    100 g gustina
    200 g maslaca
    1 naranča (sok i ribana korica)

    Posip od karameliziranih oraha:
    50 g grubo rezanih oraha
    50 g šećera




 Priprema

    1.

    Zagrijati pećnicu na 180"C.

    Orahe rasporediti na lim obložen papirom za pečenje, pa peći 10-tak minuta do zlatno smeđe boje i dok ne počnu mirisati. Nakon 5 minuta pečenja, promiješati orahe kako bi se ravnomjerno pekli.

    Izvaditi iz pećnice, ohladiti pa samljeti.
    2.

    Biskvit:

    Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg.

    Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati.

    Dodati ribanu narančinu koricu, te lagano umiješati mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka.

    Biskvitno tijesto izliti u kalup promjera 26 cm obložen pek papirom i peći na 180°C oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom.

    Pečen biskvit izvaditi iz kalupa i kad se ohladi, vodoravno prerezati na dva jednaka dijela.
    3.

    Krema:

    Odvojiti 50 ml mlijeka na stranu, ostatak staviti uzavreti.

    Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati pa dodati gustin i ribanu koricu naranče. Izmiješati u glatku smjesu pa razrijediti sa odvojenim mlijekom.

    U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne stalno miksajući.

    Maknuti s vatre i dok se hladi, kremu često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.

    Maslac pjenasto umutiti sa sokom od naranče, pomiješati sa hladnom kremom od jaja i sve dobro izmiksati.





    4.

    Posip od karameliziranih oraha:

    Grubo rezane orahe pržiti u suhoj tavi na laganoj vatri. Kad zamirišu, postepeno dodavati šećer i stalno miješati dok se šećer ne otopi i dobije zlatno žutu boju. Staviti između 2 pek papira i rastanjiti valjkom. Kad se ohlade, usitniti. Karamel ploču iskidati na manje komade i grubo samljeti u multipraktiku ili sjeckalici.
    5.

    Slaganje torte:

    Jednu biskvitnu koru staviti na servirni tanjur i natopiti sokom od 1 naranče.

    Premazati sa malo manje od pola kreme, pa staviti drugu biskvitnu koru. I nju natopiti sokom od naranče pa premazati cijelu tortu ostatkom kreme.

    Po vrhu posipati posipom od prženih oraha ili staviti glazuru od čokolade.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar