PROVJERENO DJELUJE: Ovo će vam pomoći da mršavite dok spavate

Zbog današnjeg ubrzanog načina života, sve više ljudi se hrani nezdravo, pa je većina samim time i nezadovoljna svojom tjelesnom težinom. Sigurno ste barem jednom u životu željeli izgubiti onih 5 kilograma viška i u želji da izgledate besprijekorno ste se odlučili podvrgnuti jednoj od “popularnih dijeta”.




Svi se možemo složiti da su zdrava ishrana i redovno vježbanje najbolji način da smršate i ostanete zdravi. Ipak, da li vježbamo svakog dana? Ne. A da li spavamo svakog dana? Da. Stoga, postoji li lakši i brži način da smršamo nego da to radimo dok spavamo? Za vas smo pripremili nekoliko nevjerovatno efikasnih načina da aktivno gubite na težini, i sve to dok spavate.

1. Popijte proteinski šejk prije spavanja

Popijte šejk sa oko 30 grama proteina prije nego što legnete. Istraživanja pokazuju da ovo pomaže da sagorite više kalorija dok spavate. Pored toga, protein pomaže oporavak mišića, a što više mišića imate, sagorevate više kalorija dok spavate.
2. Večerajte manje

Izbjegavajte obilne obroke prije spavanja i nemojte jesti neposredno pred odlazak u krevet. Tokom dubokog sna, naše telo proizvodi hormon rasta. Ako jedete kasno, hormon rasta skladišti hranu kao mosti umjesto da je koristi kao gorivo.
3. Izbjegavajte alkohol

Ako pijete uveče, telo će morati da procesuira alkohol tokom spavanja, što će dovesti do nemogućnosti da postignete REM fazu, u kojoj telo sagorijeva najviše kalorija. Smijete popiti čašu vina uz večeru, ali izbjegavajte da pijete 3 sata prije spavanja.
4. Pripremite se za spavanje

Svi znamo koliko nam je sna potrebno za dobro zdravlje, ali pretrpan raspored, filmovi pred spavanje, mobilni telefoni sprječavaju nas da dobro spavamo. Dobar san od 7-8 sati neophodan je ako želite da sagorite više kalorija. Ako dobro spavate, sagorjećete čak 20% više kalorija poslije jele od onih koji neredovno spavaju.

5. Izbjegavajte vježbanje pred spavanje

Vježbanje budi naše tijelo, sprječavajući da se dobro naspavamo. Pokušajte da vježbate ujutru. To će vam podići energiju za cio dan. Ipak, ako vam raspored ne dovoljava da ujutru vježbate, neka trening bude najmanje 4 sata pred spavanje.
6. Isključite sve električne uređaje u sobi

Istraživanja sa Harvarda potvrdilo je da kratkotalasno plavo svjetlo koje emituju telefoni i računari spriječava telo da proizvede melatonin, hormon spavanja. Još jedna studija iz Singapura pokazala je da gledanje televizije podiže nivo triglicerida, koji se povezuje sa dijabetesom i smanjuje nivo adiponektina, proteina koji reguliše nivo šećera i razgradnju masti u tijelu.




7. Smanjite temperaturu u spavaćoj sobi

Spavanje u blago prohladnom prostoru pomaže razgradnju masnoća. Studija objavljena u medicinskom časopisu "Dijabetes" kaže da spavanje u sobi sa temperaturom oko 18 stepeni sagorjeva 75 kalorija više nego ako spavate u toplijoj sobi.
8. Spavajte u potpunoj tami

Spavanje u potpunoj tami pomaže tijelu da proizvede melatonin, koji ne samo da pomaže dobrom snu već i podstiče sagorjevanje masnih naslaga.
9. Spavajte goli

Iako zvuči neobično, nago spavanje ima mnogo koristi. Kada se tijelo rashladi, proces mršavljenja se ubrzava. Odravanje hladnoće tijela, kao što je pomenuto, sagorjeva više kalorija.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar