Sastojci
za tijesto
2,5 dl vode
20 g kvasca
1 kom jaje
5 kašika ulja
1 kašika šećera
malo soli
1 limun rendana korica
1 kašika ruma
500 g brašna
za premazati tijesto
4-5 kašika vruće vode
još potrebno
ulje za prženje
šećer u prahu za posipati krofne
Priprema
1.
Izmiješati kvasac i šećer, preliti sa 0,5 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
2.
U posudu sipati jaje i umutiti ga viljuškom, dodati ulje, so, nadošli kvasac, 2 dl mlake vode, koricu limuna i rum, sve izmiješati da se sastojci sjedine. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto.
3.
Tijesto ostaviti 5-10 min da se malo odmori.
Vodu staviti da prokuva.
4.
Tijesto istanjiti oko 1 cm debljine, po potrebi posipati brašnom, preliti sa 1-2 kašike vruće vode, preklopiti sa svih strana da se dobro zatvori da voda ne iscuri, prevrnuti i ostaviti da stoji 15 min.
Tako uraditi 3 puta
I svaki put staviti vodu da prokuva
5.
Tijesto na kraju istanjiti oko 1-1,5 cm debljine, okruglom modlom ili čašom vaditi krugove, stavljati na čistu krpu i ostaviti da malo narastu, svaku krofnu prevrnuti i ostaviti da još malo narastu.
6.
U duboku šerpu sipati ulje oko 4-5 ca dubine, stavljati krofne i pržiti da fino porumene sa jedne pa sa druge strane.
7.
Tople krofne uvaljati u šećer u prahu
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar