Priprema krofni po ovom receptu je malo drugačija od ostalih!

 Sastojci

    za tijesto
    2,5 dl vode
    20 g kvasca
    1 kom jaje
    5 kašika ulja
    1 kašika šećera
    malo soli
    1 limun rendana korica
    1 kašika ruma
    500 g brašna

    za premazati tijesto
    4-5 kašika vruće vode

    još potrebno
    ulje za prženje
    šećer u prahu za posipati krofne




 Priprema

    1.

    Izmiješati kvasac i šećer, preliti sa 0,5 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
    2.

    U posudu sipati jaje i umutiti ga viljuškom, dodati ulje, so, nadošli kvasac, 2 dl mlake vode, koricu limuna i rum, sve izmiješati da se sastojci sjedine. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto.
    3.

    Tijesto ostaviti 5-10 min da se malo odmori.
    Vodu staviti da prokuva.
    4.

    Tijesto istanjiti oko 1 cm debljine, po potrebi posipati brašnom, preliti sa 1-2 kašike vruće vode, preklopiti sa svih strana da se dobro zatvori da voda ne iscuri, prevrnuti i ostaviti da stoji 15 min.
    Tako uraditi 3 puta
    I svaki put staviti vodu da prokuva
    5.

    Tijesto na kraju istanjiti oko 1-1,5 cm debljine, okruglom modlom ili čašom vaditi krugove, stavljati na čistu krpu i ostaviti da malo narastu, svaku krofnu prevrnuti i ostaviti da još malo narastu.




    6.

    U duboku šerpu sipati ulje oko 4-5 ca dubine, stavljati krofne i pržiti da fino porumene sa jedne pa sa druge strane.
    7.

    Tople krofne uvaljati u šećer u prahu

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar