Makovnjača

 Sastojci

    Tijesto:
    400 g brašna
    1 di-go kvasac ili 30 g svježeg
    200-250 ml mlakog mlijeka
    na vrh noža soli
    80 g šećera
    2 žumanjka
    1 limun ribana korica
    80 g maslaca





    Nadjev:
    400 g mljevenog maka
    150 g šećera
    300-350 ml mlijeka
    1 žlica maslaca
    1 vanilin šećer
    60 g grožđica po želji

 Priprema

        Tijesto:

        Kvasac rastopiti u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i brašna. Ostaviti da se diže na toplom.

        Brašnu dodati šećer, žumanjke, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesiti sa mlakim mlijekom u kome je otopljen maslac. Tijesto dobro izraditi rukom, pokriti i ostaviti na toplom da se digne.

        Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu pa podijeliti na tri jednaka dijela (ako volite deblje orahnjače, tijesto podijelite na dva dijela). Ne mijesiti tijesto, samo podijeliti.

        Svaki razvaljati u pravokutnik dužine tepsije, ne pretanko, jer će se nadjev teško mazati, otprilike 1 cm debelo. Tijesto mora biti ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik. Premazati trećinom nadjeva i po želji posuti grožđicama prethodno kratko namočenim u vreloj vodi, ocijeđene i posušene i zarolati. Grožđice (ja ih nisam stavila) ne umiješati u nadjev jer se onda nadjev teško razmazuje.

        Tijesto urolati pa prebaciti štruce u namazanu tepsiju (37x22 cm), premazati bočno (da se ne zalijepe) uljem ili otopljenim maslacem i ostaviti pokriveno na toplom da se dižu. Kad su štruce lijepo narasle, premazati ih po vrhu uljem ili otopljenim maslacem ili razmućenim bjelanjkom, staviti u pećnicu zagrijanu na 175°C i peći oko 45 minuta. Ako makovnjača naglo dobiva boju, pokriti je papirom za pečenje.





        Po želji toplu makovnjaču posuti šećerom u prahu.

        Kad se ohladi, svaku makovnjaču umotati u prozirnu foliju da se ne suši.
    Nadjev:

    Pomiješati mak sa šećerom i vanilin šećerom i preliti kipućim mlijekom, pa dodati maslac. Dobro izmiješati i ohladiti.

    Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvajati od njega, a niti rijedak, jer će se korice i nadjev izmiješati (stopiti). Počnite sa 300 ml mlijeka i dodajite po potrebi dok nadjev ne postane kao gusta krema. Ne smije biti mrvičast.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar