Prhka pita s jabukama

 Sastojci

    Za tijesto
    150 g margarina
    2 kom jaja
    150g šećera
    350 g brašna
    1/2 praška zapecivo
    1 limun rendana korica




    za fil
    7-8 kom jabuka
    2-3 kašike šećera
    1 kom vanilin šećer
    malo cimeta
    1 kašika margarina ili ulja
    malo šećera u prahu

 Priprema

    1.

    Mikserom umutiti margarin, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati jaja i mutiti da se masa izjednači. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i postepeno sipati u smjesu muteći neprekidno, isključiti mikser i nastaviti miješati rukama da se dobije glatko tijesto.
    2.

    Tijesto podijeliti na 2 dijela, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider da se pripremi fil.
    3.

    Jabuke oguliti i narendati, staviti u šerpu sa malo ulja ili margarina, dodati šećer i vanilin šećer i dinstati da jabuke malo omekšaju.




    4.

    Na pobrašnjenu površinu posuti malo brašna i istanjiti 1 dio tijesta u tepsiju oko 34 cm. Premazati malo ohlađen fil, istanjiti i drugi dio tijesta i uz pomoć oklagije staviti preko fila.
    5.

    Peći na 180 C da blago porumeni, vruć posuti šećerom u prahu pomiješan sa malo vanilin šećera.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar