Mak kocke - predivne, kremaste kocke!

 Sastojci

    kora s makom
    5 kom bjelanaca
    5 kašika šećera
    6 kašika maka
    3 kašike brašna
    1 kašičica Praška za pecivo Dolcela

    za bijelu koru
    5 kom bjelanaca
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1 kašika ulja





    za fil
    1 l mlijeka
    150 g šećera
    10 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
    10 kom žumanaca
    200 g putera
    1 kašičica vanilije
    1 dl slatkog vrhnja

    za sos od višanja
    300-400 g višanja
    2 dl soka od višanja
    2,5 kašika šećera
    2,5 kašika Gussnela Dolcela (gustina)

    i još
    150 g bijele čokolade
    1/2 dl slatkog vrhnja

 Priprema

    1.

    Za koru s makom odvojiti bjelanca od žumanaca.
    Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi. Izmiješati mak, brašno i prašak za pecivo pa umiješati u bjelanca, polako miješajući kašikom.
    Smjesu sipati u pleh 35 x 30 cm obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 180 C 15 min.
    2.

    Za bijelu koru odvojiti bjelanca od žumanaca.
    Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi. Umiješati brašno kašikom, polako miješajući i na kraju umiješati ulje. Peći u istom plehu na 180 C 15 min.
    3.

    kore ohladiti
    4.

    Za sos višnje ocijediti od soka izmjeriti 2 dl U 1 dl razmutiti gustin a ostatakm  soka višnje i šećer staviti da prokuva, sipati gustin i kuvati da se zgusne pa ohladiti.Ohlađen sos premazati preko kore s makom.




    5.

    Za fil u 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa sipati gustin i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi. Umutiti puter sobne temperature pa dodavati po malo umućene kreme, kad se sjedini umutiti slatku pavlaku pa umiješati u kremu.
    6.

    Preko sosa od višanja premazati 1/2 fila, staviti bijelu koru i premazati drugom polovinom fila
    Zagrijati slatku pavlaku pa u njoj istopiti čokoladu i premazati preko fila
    7.

    Ostaviti da se dobro ohladi

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar