Predivno prhko tijesto sa sirom, fil sa sirom i jabuke, ma baš fino!

 Sastojci

    za prhko tijesto
    250 g kremastog sira
    200 g putera
    1 kom jaje
    4 kašike šećera
    3 kašike ulja
    1 kom Vanilin šećera Dolcela
    1/2 Praška za pecivo Docela
    1/2 kašičice Sode bikarbone Dolcela
    od 1/2 limuna ribana korica
    400 g Glatkog brašna Podravka

    za fil od sira
    350 g kremastog sira
    2 kom jaja
    50 g šećera
    1/2 Vanilin šećera Dolcela




    i još
    4 kom jabuke
    4 kašike šećera
    1 kašičica Cimeta mljevenog Podravka

 Priprema

    1.

    Istopiti puter, šećer i vanilin šećer, umiješati sir i kratko umutiti, dodati ulje i jaje pa izmiješati, dodati sobu bikarbonu i izmiješati
    2.

    i na kraju dodavati brašno pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati i prozirnu foliju i ostaviti da stoji 30-ak minuta
    3.

    Umutiti sir, dodati šećer i vanilin šećer i jedno po jedno jaje pa sve sjediniti
    4.

    Tijesto podijeliti na 2 dijela, svaki dio istanjiti na 25x25 cm, isjeći sa strana trakice dužine 1/3 tijesta tako da u sredini 1/3 ostane cijela
    5.

    po sredini tijesta staviti fil od sira a krajeve saviti preko fila
    6.

    preko sira poredati kriškice jabuka izmiješane sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom ( ja sam malo prodinstala sam dok ne ispari tečnost koju jabuke puste, nije obavezno, mogu i svježe)




    7.

    trakice prebacivati preko fila, naizmjenično sa jedne pa sa druge strane sve do kraja i prenijeti u pleh obložen papirom za pečenje
    Peći na 200 C da dobro porumene
    8.

    Drugi dan su još bolje zato, moja preporuka da se pravi dan ranije

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar