Sastojci
I dio
150 g kukuruznog brašna
2 dl vrele vode
II dio
350 g brašna (bijelo meko)
2 dl mlijeka
15 g kvasca
50 g margarina
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica praška za pecivo
Priprema
1.
Kukuruzno brašno sipati u činiju, vodu prokuvati, sipati u brašno, izmiješati i ostaviti da se ohladi.Brzo se ohladi, taman koliko je potrebno da kvasac nadođe.
2.
Izmiješati kvasac, šećer i malo brašna, podgrijati 2 dl mlijeka da bude mlako, sa malo preliti kvasac, a ostalo ostaviti sa strane. Sačekati da kvasac nadođe
3.
U kukuruzno brašno sipati omekšan margarin, nadošli kvasac, mlijeko i so pa izmiješti. Postepeno sipati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, umijesiti fino glatko tijesto. Ostaviti da tijesto naraste, premijesiti i pustiti da još jednom naraste.
4.
Nadošlo tijesto premijesiti na površini posutoj brašnom, oblikovati glatku kuglu,premazati je vodom i posuti mješavinom kukuruznog i običnog brašna. Staviti u pleh obložen papirom za pečenje i posut kukuruznim brašnom.Sredinu rukom malo pritisnuti da se dobije ravna površina.
5.
Ostaviti da naraste 10-15 min, a rernu uključiti na 220 C da se zagrije.
Pred samo pečenje hljeb zasjeći nožem, lagano 1-2 mm, od pleha prema gore, ne do kraja, ostaviti oko 2 cm. na rastojanju oko 5-6 cm.
6.
Peći 10-ak minuta na 220 C smanjiti temperaturu pečenja na 200 C i peći da se dooobrooo zapeče.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar