Kukuruzni hljeb - Definitivno najbolji koji sam do sada napravila, a baš sam ih isprobavala jer ih volim. Način pripreme je malo drugačiji

 Sastojci

    I dio
    150 g kukuruznog brašna
    2 dl vrele vode

    II dio
    350 g brašna (bijelo meko)
    2 dl mlijeka
    15 g kvasca
    50 g margarina
    1 kašičica soli
    1 kašičica šećera
    1 kašičica praška za pecivo




 Priprema

    1.

    Kukuruzno brašno sipati u činiju, vodu prokuvati, sipati u brašno, izmiješati i ostaviti da se ohladi.Brzo se ohladi, taman koliko je potrebno da kvasac nadođe.

    2.

    Izmiješati kvasac, šećer i malo brašna, podgrijati 2 dl mlijeka da bude mlako, sa malo preliti kvasac, a ostalo ostaviti sa strane. Sačekati da kvasac nadođe
    3.

    U kukuruzno brašno sipati omekšan margarin, nadošli kvasac, mlijeko i so pa izmiješti. Postepeno sipati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, umijesiti fino glatko tijesto. Ostaviti da tijesto naraste, premijesiti i pustiti da još jednom naraste.
    4.

    Nadošlo tijesto premijesiti na površini posutoj brašnom, oblikovati glatku kuglu,premazati je vodom i posuti mješavinom kukuruznog i običnog brašna. Staviti u pleh obložen papirom za pečenje i posut kukuruznim brašnom.Sredinu rukom malo pritisnuti da se dobije ravna površina.
    5.

    Ostaviti da naraste 10-15 min, a rernu uključiti na 220 C da se zagrije.

    Pred samo pečenje hljeb zasjeći nožem, lagano 1-2 mm, od pleha prema gore, ne do kraja, ostaviti oko 2 cm.  na rastojanju oko 5-6 cm.




    6.

    Peći 10-ak minuta na 220 C smanjiti temperaturu pečenja na 200 C i peći da se dooobrooo zapeče.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar