Fine kifle - bolje niste probali!

Sastojci

600g brašna tip 550
200 ml ulja
1 kašika(ravna) šećera
1 kašika(ravna) soli
10 g suhog kvasca
300 ml mlijeka
200 ml vode
za premzati tijesto




50-60 g maslaca
50 g ribanog parmezana
bijeli luk u granulama
šaka svježeg peršuna
i još
žumance
razne sjemenke

Priprema

1.
U brašno dodati sve suhe sastojke pa dobro izmiješati,dodati ulje ,mlako mlijeko i vode pa zamijesiti glatko tijesto.Možda vam neće trebati svih 200ml vode pa dodajite pomalo.

2.
Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udupla.Kada je nadošlo premijesiti ga i na brašnom posutoj podlozi razvaljati ,onako na 0,5 do 1 cm debljine.Tako razvaljano premazati omekšalim maslacem ,posuti parmezanom ,bijelim lukom i isjeckanim peršunom.

3.
Tako pripremljeno tijesto izrezati na trake 4-5 cm širine ,svaku premotati na pola pa uvrnuti sa obje ruke i redati kifle u papirom obložen pleh.

4.
Ostaviti da opet nadođu ,premazati kifle umućenim žumancetom i posuti sjemenkama po želji.




5.
Rernu ugrijati na 220 stepeni ,pa kada ubacimo kifle smanjiti na 200 i peći oko 20 minuta ,dok lijepo ne porumene.

Posluživanje
Poslužiti sa jogurtom!

Izvor:https://www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar