BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI

Sastojci

     1 kg brasna tip 550
     2 kocke kvasca
     600 ml mlakog mlijeka
     2 zlice secera
     1 1/2 zlica soli
     1 1/2 dl ulja
     2 zlice octa
    5 zlica brasna
     1 1/2 zlice soli
    1 zlica skroba
    vode po potrebi
     ulje za premazivanje




        U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
        U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
        Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
        Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
        Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
         Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.





        Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
        Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
        Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
        Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
        Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.

     
    Izvor:  www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar