3 jaja
7 kašika (ravnih) šećera
9 kašika ulja
9 kašika mlijeka
9 kašika brašna
5 kašika kakaa
5 kašika griza i jedan prašak za pecivo
preliv
300ml mlijeka
5 kašika šećera
12-15 kom lješnjak karamela
aroma ruma po želji
čokladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja ili kockica margarina
Priprema
1.
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom ,neka pobijele.Dodati ulje, mlijeko ,brašno prosijano sa praškom za pecivo,griz i kakao.Poželjno je da kakao bude što kvalitetniji.
2.
Žicom za mućenje sada sve sastojke lagano izmiješati da se dobro sjedine.istresti u pleh koji smo namastili i pobrašnili i peći na 180 stepeni oko 25 minuta.Dimenzije pleha su 30x20 .
3.
Dok se kolač peče skuhamo preliv od mlijeka ,karamela i šećera.Sve stavimo na laganu vatru i miješamo da se karamele otope.Kada su otopljene pojačamo ringlu i neka mlijeko samo baci jedan ključ i preliv je gotov.Tada mu dodamo i aromu ruma.
4.
Ohlađen kolač prelijemo sa vrućim prelivom i ostavimo da se ohladi ,prvo na sobnoj temperaturi pa onda u frižidier.Najbolje je da prenoći.
Ako želimo čokloadnu glazuru otopimo na pari čokoladu i ulje (margarin ) i prelijemo po klaču.Isto tako umjesto glazure može i umućeni šlag .
Posluživanje
Kolač dobro ohlađen siječemo na kocke i uživamo.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar