Predivni, ukusni i sočni - kolačići sa grizom!

 Sastojci

    za tijesto

    mjera šolja 2 dl
    2 kom jaja
    1 šolja jogurta
    1 šolja ulja
    2 šolje griza
    2 šolje brašna
    20 g praška za pecivo
    1 kom vanilin šećer, rendana korica limuna




    za uvaljati kolačiće
    1 šolja griza

    za preliv
    4 šolje šećera u prahu-5oo g
    4 šolje vode
    1/2 limuna
    1 kom vanilin šećer

 Priprema

    1.

    Umutiti jaja pjenasto, dodati vanilin šećer i ulje pa sjediniti sa jajima, sipati  jogurt pa miješati da se smjesa izjednači. Izmiješati brašno, griz i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i umutiti da se sve sjedini. Smjesa je rijetka, ali tako treba, stajanjem će griz nabubriti i upiti tečnost, meni je stajala 30 minuta. I dalje je smjesa mekša - pjenasta ali  se fino oblikuje i ne lijepi se za ruke.
    2.

    Od tijesta odvajati manje komadiće i oblikovati kuglice koje se uvaljaju u griz i stavljaju u podmazan pleh. Neka se odmore još malo u plehu prije pečenja 15-ak minuta. Peći na 200 C 15 - 20 min da blago porumene




    3.

    Za preliv izmiješati šećer u prahu i vodu, pomiješati 1 vanilin šećer i kolutove limuna, miješati povremeno da se sav šećer istopi. Ne kuva se.
    Vruće kolačiće preliti sirupom, kašikom po malo sipati na svaki kolačić i tako 2-3 puta
    4.

    Od ove količine se dobije oko 70 kolačića

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar