125g maslaca
1 jaje
100g Šećera ( kristal)
2 kašike milerama
1/2 Praška za pecivo Docela
300g Pšenično glatko brašno Podravka
još
1dl pekmeza od jabuka
1 kašikica Cimeta mljevenog Podravka
1 šaka oraha
marmelada od dunja
Priprema
1.
Maslac otopiti pa ostaviti da se malo ohladi i bude mlak.
U zdjeli za mućenje umutiti jaje sa šećerom ,pa dodati pripremljeni maslac i mileram.Mutiti pjenjačom i kada se smjesa fino ujednači dodati joj prašak za pecivo zajedno sa brašnom i lagano rukom umijesiti malo mekše tijesto.Podijeliti ga na dva dijela .Jedan ostaviti u zdjeli ,a drugi malo doraditi na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati ga na veličinu kalupa.
Kalup ,moj je okrugli 26 obložiti papirom za pečenje pa prebaciti tijesto u njega ,poravnati rukama i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se malo zapeče ,oko 7minuta.
2.
U drugi dio tijesta dodamo pekmez ,orahe i cimet i ujednačimo drvenom kašikom.
U nedostatku pekmeza od jabuka može poslužiti i pekmez od šipka.
Orahe sam grubo isjekla na dasci .
3.
Izvadimo koru iz rerne i neka se prohladi 5 minuta pa je namažemo marmeladom od dunja.
4.
Drugi dio tijesta poredamo na hrpice po marmeladi ,nauljimo malo dlanove i rukama poravnamo pekmezasti dio .
5.
Pečemo na 180 stepeni 15 minuta pa smanjimo na 150 još 15 .
Gotov kolač ohladimo ,isječemo na štanglice i posipamo sa malo šećera u prahu.
6.
Mislim da bi bila fina i varijanta sa čokoladnom glazurom umjesto prah šećera.
Posluživanje
Kolač možemo poslužiti isječen na male štanglice ,izgleda kao fini keksići, napraviti čaj i uživati....
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar