Pekmezaste štanglice

 Sastojci

    125g maslaca
    1 jaje
    100g Šećera ( kristal)
    2 kašike milerama
    1/2 Praška za pecivo Docela
    300g Pšenično glatko brašno Podravka
    još
    1dl pekmeza od jabuka
    1 kašikica Cimeta mljevenog Podravka
    1 šaka oraha
    marmelada od dunja





 Priprema

    1.

    Maslac otopiti pa ostaviti da se malo ohladi i bude mlak.

    U zdjeli za mućenje umutiti jaje sa šećerom ,pa dodati pripremljeni maslac i mileram.Mutiti pjenjačom i kada se smjesa fino ujednači dodati joj prašak za pecivo zajedno sa brašnom i lagano rukom umijesiti malo mekše tijesto.Podijeliti ga na dva dijela .Jedan ostaviti u zdjeli ,a drugi malo doraditi na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati ga na veličinu kalupa.

    Kalup ,moj je okrugli 26 obložiti papirom za pečenje pa prebaciti tijesto u njega ,poravnati rukama i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni da se malo zapeče ,oko 7minuta.
    2.

    U drugi dio tijesta dodamo pekmez ,orahe i cimet i ujednačimo drvenom kašikom.

    U nedostatku pekmeza od jabuka može poslužiti i pekmez od šipka.

    Orahe sam grubo isjekla na dasci .
    3.

    Izvadimo koru iz rerne i neka se prohladi 5 minuta pa je namažemo marmeladom od dunja.
    4.

    Drugi dio tijesta poredamo na hrpice po marmeladi ,nauljimo malo dlanove i rukama poravnamo pekmezasti dio .





    5.

    Pečemo na 180 stepeni 15 minuta pa smanjimo na 150 još 15 .

    Gotov kolač ohladimo ,isječemo na štanglice i posipamo sa malo šećera  u prahu.

   
    6.

    Mislim da bi bila fina i varijanta sa čokoladnom glazurom umjesto prah šećera.

Posluživanje

Kolač možemo poslužiti isječen na male štanglice ,izgleda kao fini keksići, napraviti čaj i uživati....

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar