Sastojci
za biskvit
200 g putera/maslaca
75 g šećera
2 kašike meda
5 kom jaja
220 g Glatkog brašna Podravka
3 kašike kakaa u prahu Dolcela
1 kašičica Praška za pecivo Dolcela
3 kašike kuvane jače kafe
za fil
4 kom jaja
100 g šećera
100 g putera/maslaca
3 kašike meda
3 kašike kuvane jače kafe
1 kašičica ruma
100 g tamne čokolade
za preliti kore
75 g šećera
1 dl vode
i još
100 g tamne čokolade
2 kašike ulja
Priprema
1.
Umutiti puter sobne temperature, dodati šećer i med pa mutiti da se šećer istopi. Posebno umutiti jaja dooobro, pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom, polako u tankom mlazu miksajući neprekidno.Dodati ohlađenu kafu i na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
Smjesu sipati u pleh 24 cm i peći u rerni zagrijanoj na 180 C 35-40 minuta.
2.
Za fil staviti da prokuva kafu, puter med i šećer pa smanjiti na nižu temperaturu. Jaja umutiti pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom i kuvati na niskoj temperaturi miješajući neprekidno, kad nestane pjena fil je gotov.
3.
U vruć fil umiješati čokoladu pa miješati das se istopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
4.
Prokuvati šećer i vodu kad proključa neka kuva 5-6 min.za preliti kore.
Koru presječi 2 puta vodoravno da se dobiju 3 lista
5.
Odvojiti 2 kašike fila za treću koru.
Na tacnu staviti prvu kotu, preliti je sa malo ukuvanog sirupa i premazati sa 1/2 fila
Preko staviti drugu koru, preliti sa malo sirupa i premazati drugom polovinom fila
6.
Staviti i treću koru poprskati sa malo sirupa i premazati sa malo fila
7.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti tortu
8.
Ostaviti da se ohladi u frižideru, eh, sva sreća, ne treba puno vremena da bi se mogla fino rezati.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar