Medena čokoladna torta

 Sastojci

    za biskvit
    200 g putera/maslaca
    75 g šećera
    2 kašike meda
    5 kom jaja
    220 g Glatkog brašna Podravka
    3 kašike kakaa u prahu Dolcela
    1 kašičica Praška za pecivo Dolcela
    3 kašike kuvane jače kafe





    za fil
    4 kom jaja
    100 g šećera
    100 g putera/maslaca
    3 kašike meda
    3 kašike kuvane jače kafe
    1 kašičica ruma
    100 g tamne čokolade

    za preliti kore
    75 g šećera
    1 dl vode

    i još
    100 g tamne čokolade
    2 kašike ulja

 Priprema

    1.

    Umutiti puter sobne temperature, dodati šećer i med pa mutiti da se šećer istopi. Posebno umutiti jaja dooobro, pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom, polako u tankom mlazu miksajući neprekidno.Dodati ohlađenu kafu i na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
    Smjesu sipati u pleh 24 cm i peći u rerni zagrijanoj na 180 C 35-40 minuta.
    2.

    Za fil staviti da prokuva kafu, puter med i šećer pa smanjiti na nižu temperaturu. Jaja umutiti pjenasto pa sipati u smjesu sa puterom i kuvati na niskoj temperaturi miješajući neprekidno, kad nestane pjena fil je gotov.
    3.

    U vruć fil umiješati čokoladu pa miješati das se istopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
    4.

    Prokuvati šećer i vodu kad proključa neka kuva 5-6 min.za preliti kore.
    Koru presječi 2 puta vodoravno da se dobiju 3 lista
    5.

    Odvojiti 2 kašike fila za treću koru.
    Na tacnu staviti prvu kotu, preliti je sa malo ukuvanog sirupa i premazati sa 1/2 fila
    Preko staviti drugu koru, preliti sa malo sirupa i premazati drugom polovinom fila




    6.

    Staviti i treću koru poprskati sa malo sirupa i premazati sa malo fila
    7.

    Istopiti čokoladu sa uljem i preliti tortu
    8.

    Ostaviti da se ohladi u frižideru, eh, sva sreća, ne treba puno vremena da bi se mogla fino rezati.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar