Sastojci 18 osoba
Za biskvit
200g brasna
2 kasicice praska za pecivo
100g putera
8 jaja
300g secera
2 cajne kasicice ekstrata vanilije
Za vocnu kremu
500g jagoda ili malina
100g secera
250ml. vode
2 Pudinga vanilin Dolcela ili 80g gustina
1 kasicica ekstrat vanila
Za cokoladnu kremu
1 Puding čokolada Dolcela
250ml mljeka
100g secera
100g cokoladu za kuhanje
3 jaja plus 3kasike secera
200g putera
Priprema
1.
Za biskvit:prosejte brasno sa praskom za pecivo.Puter rastopite i ostavite da se ohladi.Razdvojte bjelanke i zumanjke.Bjelanke sa mrvicom soli umutite u cvrst snjeg onda postepeno dodajte secer i mutite dok se secer ne istopi.Onda dodajte jedan po jedan zumanjak i mutite jos 5 min.Dodajte puter i njezno promesajte spatulom,dodajte vanilu i suhe sastojke i lagano mjesajte spatulom dok se sve ljepo sjedini.Pripremljenu smjesu sipsjte u okrugli kalup br.28 oblozen pek papirom i pecite oko 30 min.u zagrijanu pecnicu na 180 C.
2.
Za vocni krem:jagode izblendirajte i procjedite kroz cediljku.Dobijeno pire pomesajte sa 200ml.vode,secerom i stavite da se kuha,kad zakuha dodajte puding koji ste rastvorili u preostalu vodu.Kuhajte uz postojano mjesanje dok se fino ne zgusne kao puding.Pokrijte procirnom folijom i ostavite da se hladi.
3.
Za cokoladni krem:puding skuhajte u mljeko u koje ste dodali secer,vruci puding pokrijte procirnom folijom i ostavite da se hladi.Umutite malo jaja sa secerom i stavite da se kuhaju na pari 15 min. uz stalno mutenje mikserom,onda dodajte usitnjenu cokoladu i mjesajte dok se ne rastopi sklonite s pare i ostavite da se hladi.Puter pjenasto umutite i dodajte u dobro ohladeni puding od cokolade mutite do se dobro ne sjedine,onda dodajte umucena kuhana jaja i mutite jos malo dok se sve dobro spoji.Ako vam se cokoladni krem cini rjedak stavite ga malo u frzider.
4.
Bisvit prerezite na pola natopite sokom od bobicastog voca (ne mnogo cetkicom premazite)stavite pola vocnu kremu poravnite,sad iznad vocne ide cela cokoladna krema ,poravnite.Drugu polovinu biskvita premazite sa ostatkom vocne kreme i pazljivo preklopite tortu.Znaci redosljed je biskvit,vocna krema ,coko krema ,vocna krema ,biskvit.Ukrasite umucenom slatkom pavlakom stavite je u frizider da odstoji nekoliko sati najbolje preko noci.
5.
Jaja i puter trebaju vam biti na sobnoj temperaturi.Brasno i prasak za pecivo morate prosejati cak mozete i dva puta prosejati.Puding obavezno dobro ohladen pre nego ga sjedinite sa puterom.ja sam koristila domaca jaja tako da mi je biskvit bio izrazito zute boje.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar