Fini rolat - stari dobri, savršeni recept!

 Sastojci

    Biskvit
    5 kom jaja
    5 kašika Šećera ( kristal)
    2 kašike brašna
    1 kašika prepuna kakaa
    2 kašike mljevenog keksa
    Fil
    4 kom jaja
    150g šećera u prahu
    100g mljevenih oraha ili neki drugi orašasti plodovi
    250g putera/maslaca





 Priprema

    1.

    Pjenasto umutiti bjelanca, dodavati šećer i jedno po jedno žumance.

    Kada je masa ujednačena dodati kakao, mlljeveni keks i na kraju lagano umiješati brašno.
    2.

    Veliki pleh od rerne prekriti pek papirom i peći piškotu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko desetak minuta .

    Kada je biskvit gotov izvaditi ga iz rerne malo prohladiti i uviti u rolat zajedno sa papirom na kojem se pekao.

    Ostaviti da se ohladi.

    3.

    Za fil umutiti jaja sa šećerom u prahu i kuhati krem na pari.

    Ja sam povremeno miješala, nisam cijelo vrijeme stajala uz šporet.

    U skuhan i ohlađen krem od jaja dodati maslac sobne temperature, neka je i jedno i drugo približno iste .

    Dobro umutiti i umiješati mljevene orahe.Po želji možete i dodati nekoliko kapi arome koju volite, rum, vanilija....




    4.

    Odmotati piškotu i pažljivo skinuti papir pa filovati rolat i premazati ga odozgo.Ukrasiti po želji.

Posluživanje

Poslužiti dobro ohlađeno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar