5 jaja
5 kašika šećera (kristal)
4 kašike Glatkog brašna Podravka
2 Vanilin šećer Dolcela
prstohvat soli
1 kafena kašikica Prašak za pecivo Docela
krema
250 ml Slatkog vrhnja Dolcela
1 vrhom puna kašika kiselog vrhnja ili milerama
1 kašika šećera u prahu Dolcela
još
slatko od višanja ili neko drugo voće po želji
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa prstohvatom soli da dobijemo čvrst snijeg u koji dodamo sitni šećer i vanilin šećer pa i dalje mutimo dok se šećer ne istopi. Dodati jedan po jedan žumanjak uz neprestano miksanje. Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i špatulom umiješamo u smjesu.
2.
Pleh dimenzija 40x36 obložimo pek papirom i ravnomjerno rasporedimo smjesu za biskvit. Pečemo ga u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 13- 15 minuta. Pečeni biskvit ostavimo da se malo ohladi. Koru zajedno sa papirom smotamo u rolat i dok pripremimo kremu neka tako stoji.
3.
Slatko vrhnje umutimo u šlag, a mileram pomiješamo sa šećerom u prahu pa to dodamo tučenom vrhnju i sve lijepo sjedinimo da dobijemo čvrstu kremu.
Biskvitu pažljivo skinemo papir pa ga namažemo slatkom od višanja i preko toga rasporedimo kremu i polako uvijemo rolat.
Posluživanje
Rolat prenesemo na tacnu za serviranje, pospemo šećerom u prahu i spreman je za rezanje.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar