Brzi rolat - Brz za napraviti, ne treba čekati da se stegne, dodaci po izboru i imate extra fin desert!

 Sastojci

    5 jaja
    5 kašika šećera (kristal)
    4 kašike Glatkog brašna Podravka
    2 Vanilin šećer Dolcela
    prstohvat soli
    1 kafena kašikica Prašak za pecivo Docela
    krema
    250 ml Slatkog vrhnja Dolcela
    1 vrhom puna kašika kiselog vrhnja ili milerama
    1 kašika šećera u prahu Dolcela
    još
    slatko od višanja ili neko drugo voće po želji
    šećer u prahu za posipanje




 Priprema

    1.

    Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa prstohvatom soli da dobijemo čvrst snijeg u koji dodamo sitni šećer i vanilin šećer pa i dalje mutimo dok se šećer ne istopi. Dodati jedan po jedan žumanjak uz neprestano miksanje. Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i špatulom umiješamo u smjesu.
    2.

    Pleh dimenzija 40x36 obložimo pek papirom i ravnomjerno rasporedimo smjesu za biskvit. Pečemo ga u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 13- 15 minuta. Pečeni biskvit ostavimo da se malo ohladi. Koru zajedno sa papirom smotamo u rolat i dok pripremimo kremu neka tako stoji.
    3.

    Slatko vrhnje umutimo u šlag, a mileram pomiješamo sa šećerom u prahu pa to dodamo tučenom vrhnju i sve lijepo sjedinimo da dobijemo čvrstu kremu.

    Biskvitu pažljivo skinemo papir pa ga namažemo slatkom od višanja i preko toga rasporedimo kremu i polako uvijemo rolat.






Posluživanje

Rolat prenesemo na tacnu za serviranje, pospemo šećerom u prahu i spreman je za rezanje.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar