Sastojci
20 gr Kvasca (svježeg)
250 ml toplog mlijeka
125 ml mlake vode
125 ml suncokretova ulja
1 žlica šećera (kristal)
550 gr Glatkog brašna Podravka +50 gr za doradu
90 gr mekanog maslaca
1 jaje + žutanjak za premaz
1 čajna žlica čajna žlica soli
Priprema
1.
Pjenjačom umutiti izmrvljeni kvasac,šećer i mlijeko dok se ne otopi.Dodati vodu,ulje,sol i prosijano brašno.Mijesiti tijesto što duže,najmanje 10 minuta.Bit će ljepljivo i posuti ga sa malo brašna i pokriti pvc folijom.
Neka se diže na toplome.
2.
Na brašnu par puta premijesiti tijesto i oblikovati ga u valjak.Podijeliti ga na dva dijela pa svaki na pet komada.
Premijesiti komade i oblikovati loptice pa ih složiti na lim posut brašnom ili papir za pečenje.
3.
Na svaku lopticu stvaiti komad margarina/maslaca.Ja sam kažiprstom zahvatila/jedna mala žlica/ ili raspodijelite navedenu količinu na odgovarajući broj loptica.Jedan komad je bio veći pa sam dobila lopticu više-11 kom.Nije mi se dalo vagati.
4.
Ostaviti na toplome da se odmaraju 10-15 minuta.
Pošto je tijesto jako mekano,neće vam trebati valjak.
Bila sam sama i nisam mogla slikati ovaj dio.Samo pritisnuti sa svim prstima u sredinu loptice,po margarinu i gladiti tijesto prstima u lijevu i desnu stranu.Pri tom će se tijesto širiti.Oblikujte oval dužine oko 30 cm a širine oko 15cm.Dok ga gladite,razmazujte margarin prstima po cijelom tijestu.
Zarolajte po dužoj strani i odložite na pobrašnjenu podlogu.
5.
Kad razvaljate sve loptice onda pristupiti oblikovanju peciva.
Jedan od dva valjka uzmite sa obje ruke pa ga malo razvucite.Ide lako,ne valjati,več ih još izdužiti.Neka budu iste dužine.
6.
Uzeti dva valjka,lijevom rukom stisnuti im vrhove pa desnom prebacivati jedan valjak preko drugoga.
7.
Spojiti ih u vijenac i dobro stisnuti da se prilikom dizanja tijesta ne odvoje.
Ostaviti na toplome da se dižu oko pola sata.Ja sam stavila u pećnicu i ispod šalicu ključale vode.
8.
Narasla peciva premazati umućenim žutanjkom sa žlicom mlijeka.
9.
Peći u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.Moja su bila pečena za toliko ali potpuno bijela pa sam pojačala na 220 oko dva minuta da dobiju boju.
10.
Peciva su IZUZETNO mekana.Na slici se vidi kako na blagi dodir noža nastaje udubljenje.
11.
Kao i uvijek,palo je ono jedanaesto,jer mu nisam mogla odoljeti.Ništa novo!!!Haha!
12.
Evo,nakon 4-5 sati poslije pečenja možete ga smotati kao krpu.Napominjem da je ovo pola mjere od recepta.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar