Jako fina, ukusna i osvježavajuća voćna torta!

 Sastojci

    za podlogu
    1 kom jaje
    80 g margarina
    50 g šećera
    1 kom vanilin šećera
    3 kašike mlijeka
    80 g brašna
    1 kom praška za pecivo

    za rolat
    5 kom jaja
    150 g šećera
    80 g brašna
    70 g gustina
    1/2 praška za pecivo
    3 kašike vode




    krema
    5 dl voćnog soka
    3 kašike šećera
    2 kašike limunovog soka
    50 g gustina
    4 dl slatke pavlake
    1 vrećica želatina
    +++
    500 g šumskog voća
    po potrebi marmelada
    1 kesica preliva za torte

 Priprema

    1.
    Umutiti margarin sa šećerom i vanil šećerom. Dodati jaje, mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sipati u podmazan okrugli kalup oko 26 cm. i peći na 200 C.
    Za biskvit umutiti žumanca, šećer i vodu. Umiješati brašno pomiješano sa gustinom i praškom za pecivo. Na kraju kašikom lagano umiješati snijeg od dobro umućenih bjelanaca. Pleh oko 35×35 cm. premazati uljem sipati smjesu za biskvit i peći na 200C.
    Kad je pečen biskvit izvaditi na krpu, saviti rolat i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi premazati ga marmeladom i ponovo saviti rolat.
    Želatin natopiti u hladnoj vodi i ostaviti da nabubri.
    Za kremu: U malo voćnog soka istopiti gustin. Ostatak voćnog soka, limunov sok i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i kuvati da se zgusne. Skloniti sa šporeta i umiješati želatin (prethodno natopljen u vodi).




    Umutiti slatku pavlaku pa sastaviti sa umućenom kremom.
    U kremu umiješati polovinu voća.
    Masno tijesto premazati marmeladom i staviti u kalup.
    Rolat nasjeći u komade 1 cm. debljine i poredati uz zidove kalupa.
    Kremu sipati u kalup i ostaviti u frižider da se stegne.
    Poredati preostalo voće i preliti prelivom za torte.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar