Teletina pečena u tavi (posudi) na štednjaku - mekano, sočno, ukusno...jednom rječju fantastično!

 Sastojci 4 osobe

    1,5 kg telećih prsa
    1/2 dl suncokretovog ulja
    sol
    1 žličica brašna za umak





 Priprema

    1.

    Meso dobro posušite papirnatim ubrusom. Bilo bi dobro meso nasoliti ranije, a ako zaboravite, nema nikakve štete.

    U širokoj, dubljoj tavi (najbolje teflonska), a može i obična šira posuda za kuhanje po mogućnosti debljeg dna (tako je moja mama radila, tko je prije dao teflon), ugrijte ulje pa spustite meso (u komadu) i odmah brzinski poklopite da vam ne ispršče na sve strane. Neka poklopljeno bude samo kratko dok ne prestane prskanje pa otklopite.

    Bitno je da meso popržite s obje strane na malo jačoj vatri da se pore zatvore i meso u sebi zadrži sokove, a onda smanjite vatru i pržite često prevrčući dok meso ne porumeni sa obje strane. Kada je dobilo lijepu žuto-smeđu boju, zalijte sa nekih 1/2 dl vode i POKLOPITE poklopcem.

    Ovaj prvi dio, prije poklapanja, traje nekih 20-tak minuta.

    Morat ćete paziti da vam se meso ne posuši i prigori, što je jako bitno za umak (o tome poslije), pa ga često podlijevajte sa malo vode cca 1/2 dl (to ćete sami procijeniti-ne previše da pliva, samo da je u vlažnom) i prevrćite ga da se jednako peče sa svih strana.

    Meso je gotovo kad vilica sasvim lagano prođe kroz njega, ja od početka do kraja pečem oko 2 sata, volim da je sasvim mekano.Tada ga izvadite na dasku i izrežite na komade.






    Moja mama nikad nije stigla napraviti umak, mi bismo uvalili u masnoću (nema je baš puno pa može) cijele šnite kruha, natočali, posudu posušili i najeli se prije nego bismo sjeli za stol. Probajte.

    ------------------

    UMAK: Žličicu brašna razmutite sa 1 dl vode i ulijte u tavu sa masnoćom, kratko prokuhajte i maknite sa vatre. Ulijte u zdjelicu i poslužite uz meso ili izlijte na servirni tanjur pa poslažite izrezano meso.

    Zbog ovog umaka je jako bitno da vam meso ne prigori jer od umaka onda ništa, daje po zagorenom.
    2.

    Poslužite sa pečenim krumpirom, koji ćete posebno ispeći u pećnici i salatom po izboru, pečenim povrćem...
    3.

    Napomena:

    Ako meso pečete u neprijanjajućoj posudi (teflon), tada je rijetko kad potrebno ulijevati vodu. Nakon što meso porumeni, poklopite ga i ono će otpustiti dovoljno tekućine u kojoj će se dalje peći. Samo ga povremeno preokrenite.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar