Posni kroasani - Usuđujem se da kažem da su najbolji koje sam do sada isprobala, blago hrskava korica, a unutra lisnati i mekani!

 Sastojci

    za tijesto
    500 g brašna tip 400 meko
    1,5 dl bijelog vina
    1,5 dl vode
    20 g kvasca
    1 kašičica šećera
    3 kašike ulja
    1 kašičica soli
    1/2 praška za pecivo

    za premazati tijesto
    200 g margarina
    fil po želji tunjevina, ajvar i posni sir, džem, čokolada...





 Priprema

    1.

    Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.

    Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti za premijesiti tijesto.
    2.

    Izmiješati brašno, so i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode podgrijati da bude mlako.
   
    3.

    U posudu u kojoj će se mijesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmiješati. Brašno dodavati postepeno i umijesiti glatko tijesto, koje ne treba da stoji.
    4.

    Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti ga na 8 loptica. Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu.
    5.

    Premazano tijesto posuti malo brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 cm, povremeno prevrtati tijesto dok je manji krug da se jednako razvlači.





    6.

    isjeći na 16 jednakih dijelova, urolati kiflice i slagati u pleh obložen papirom za pečenje.

    7.

    Ostaviti na toplom 40-50 min da narastu.
    Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti sjemenkama po želji.

    Peći na 200 C da fino porumene, kad su lagane, pečene su.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar