Papučice sa orasima - fino prhko tijesto sa krem sirom i fil sa orasima!

 Sastojci

    za tijesto
    200 g putera
    200 g krem sira
    100 g Šećera ( kristal)
    2 kom žumanceta
    450 g Pšenično glatko brašno Podravka
    mrvica soli
    od 1 limuna ribana korica




    za fil
    350 g mljevenih oraha
    2 kom bjelanceta
    1 kom Vanilin šećera Dolcela
    2-3 kašike šećera
    po potrebi šećer u prahu za posipanje

 Priprema

    1.

    za tijesto, puter sobne temperature izmiksati, dodati šećer i žumanca i mutiti da se šećer istopi, dodati krem sir i koricu limuna pa izmiješati, pa sipati brašno postepeno i zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji 30-ak minuta.
    za fil bjelaanca i šećer malo umutiti viljuškom, dodati orahe i vanilin šećer pa izmiješati
    2.

    tijesto istanjiti tanko oko 2-3 mm debljine, modlom ili čašom vaditi krugove, od fila napraviti valjčiće, (najbolje prije razvijanja oblikovati sve) na svaki krug staviti valjčić od oraha, ivice koje će se preklapati  istanjiti prstima (bitno je da se dobro istanje ivice, da se preklopi što se više može, da gornja strana ne nebi bila predebela) premazati šećernom otopinom ( 1 kašičicu šećera preliti sa par kapi vode i izmiješati da se šećer istopi) prebaciti jednu stranu tijesta preko fila,  preko nje i suprotnu,  malo pritisnuti da se još malo istanje i prevući viljuškom tako da ostane trag




    3.

    stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje
    4.

    peći na 200 C kad pučnu da blago rumene pečeni su
    5.

    pečene posuti šećerom u prahu

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar